-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV plintant virusui, D.Trumpas aplankė Rašmoro kalną, skundėsi dėl rasinių protestų

Nepriklausomybės dienos minėjime prie įspūdingojo Rašmoro kalno dalyvavęs Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas šalyje kilusius protestus, kuriuose reikalaujama rasinio teisingumo, penktadienį pavadino „smurtingu sąmyšiu“, tačiau labai mažai kalbėjo apie nerimą keliantį koronaviruso atvejų skaičiaus šalyje augimą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Likus keturiems mėnesiams iki prezidento rinkimų, D. Trumpas sulaukia vis daugiau kritikos dėl atsako į koronaviruso plitimą šalyje. Penktadienį jis sakė kalbą liepos 4 dieną Amerikoje minimos Nepriklausomybės dienos išvakarėse surengtame renginyje, kuriame dalyvavo tūkstančiai žmonių. Dalis jų skandavo „dar ketveri metai“, tačiau tik vienetai dėvėjo kaukes.

Pietų Dakotoje granito kalne išskaptuotų keturių buvusių prezidentų – George'o Washingtono, Thomaso Jeffersono, Theodore'o Roosevelto ir Abrahamo Lincolno – šešėlyje dabartinis JAV prezidentas paragino savo rėmėjus ginti Amerikos „vientisumą“.

D.Trumpas apkaltino protestuotojus, raginančius užtikrinti rasinį teisingumą, dėl „žiaurios kampanijos, kurios tikslas yra ištrinti mūsų istoriją, šmeižti mūsų didvyrius, ištrinti mūsų vertybes ir įskiepyti idėjų mūsų vaikams“.

„Tas smurtingas sąmyšis, kurį pastaruoju metu matome gatvėse ir miestuose, ... yra prognozuojamas rezultatas to metų metus trukusio ekstremalaus idėjų skiepijimo ir šališkumo švietimo srityje, žurnalistikoje bei kitose kultūros institucijose“, – sakė jis.

D.Trumpas apkaltino protestuotojus, raginančius užtikrinti rasinį teisingumą, dėl „žiaurios kampanijos, kurios tikslas yra ištrinti mūsų istoriją, šmeižti mūsų didvyrius, ištrinti mūsų vertybes ir įskiepyti idėjų mūsų vaikams“.

Jungtines Valstijas yra apėmę istoriniai protestai prieš rasizmą ir policijos brutalumą, kurie tęsiasi nuo tada, kai baltaodis policininkas Mineapolyje gegužės 25 dieną nužudė juodaodį amerikietį George'ą Floydą.

Šis incidentas taip pat paskatino iš naujo įvertinti Amerikoje gerbiamus simbolius už vergovę per Pilietinį karą pasisakiusiuose šalies pietuose – nuo konfederatų generolų statulų ir Misisipės valstijos vėliavos, kurioje yra konfederatų emblema.

Dėl savo atsako į protestus taip pat kritikuojamas D.Trumpas pažadėjo, kad Rašmoro kalnas niekada nebus išniekintas. Jis taip pat pareiškė, jog niekada nepanaikins policijos ar teisės nešiotis ginklą.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas prie Rašmoro kalvos
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas prie Rašmoro kalvos

„Jie nori mus nutildyti, tačiau jie mūsų nenutildys“, – plojant susirinkusiesiems pareiškė Amerikos prezidentas ir vėliau pridūrė, jog atėjo laikas „garsiai, tvirtai ir galingai kalbėti ir ginti mūsų šalies vientisumą“.

„Geriausia dar yra ateityje“, – pareiškė jis ir pažadėjo įkurti „didžiuli parką po atviru dangumi, kur stovės didžiausių amerikiečių, kurie kada nors gyveno, statulos“.

„Saugūs ir protingi“

D.Trumpas penktadienį tik trumpai padėkojo visiems, „be poilsio dirbantiems ir naikinantiems virusą“. Tačiau daugiau apie šokiruojantį koronaviruso plitimą JAV jis nekalbėjo, nors penktadienį šalyje buvo patvirtintas rekordinis 57 tūkst. atvejų skaičius.

Pandemija jau pasiglemžė beveik 130 tūkst. amerikiečių gyvybių, o pastaruoju metu užfiksuotas viruso atsigavimas „kelia riziką visai šaliai“, yra sakęs infekcinių ligų aukščiausio lygio ekspertas Anthony Fauci.

Augantis atvejų skaičius, ypač šalies pietuose ir vakaruose, aptemdė Nepriklausomybės dienos minėjimą, nes JAV gyventojams buvo uždrausta atvykti į sienas atidariusias Britaniją ir kitas Europos šalis.

D.Trumpas ketvirtadienį tviteryje parašė žinutę, kurioje nurodė, jog atvejų skaičius auga, nes „mūsų testavimo apimtys yra milžiniškos ir tokios geros“, ir tai pavadino „puikia žinia“.

Nors testavimo apimtys Jungtinėse Valstijose smarkiai išaugo, sveikatos apsaugos sistemos ekspertai sako, kad JAV vis dar atsilieka nuo kitų šalių pagal vienam gyventojui tenkantį testavimo rodiklį. Jie taip pat negali visiškai paaiškinti, kodėl daugėja koronaviruso atvejų, ir pažymi, jog, praėjus kelioms savaitėms po užfiksuotų atvejų skaičius padidėjimo, išauga ir mirtingumas.

Viceprezidentas Mike'as Pence'as šią savaitę atidėjo savo kelionę į Arizoną po to, kai keliems Slaptosios tarnybos darbuotojams pasireiškė COVID-19 simptomų. Be to, jis ir kiti Respublikonų partijos lyderiai ėmė kalbėti apie veido kaukių dėvėjimo svarbą.

Penktadienį JAV žiniasklaida taip pat pranešė, jog koronavirusu užsikrėtė D.Trumpo vyriausiojo sūnaus draugė.

Buvusi „Fox News“ garsenybė Kimberly Guilfoyle, susitikinėjanti su Donaldu Trumpu jaunesniuoju, vyko į Pietų Dakotą klausytis JAV prezidento liepos 4-osios kalbos ir stebėti fejerverkų prie Rašmoro kalno.

ZUMAPRESS nuotr./Kimberly Guilfoyle
ZUMAPRESS nuotr./Kimberly Guilfoyle

51 metų K.Guilfoyle buvo iš karto izoliuota po to, kai po standartinio tyrimo, kuris atliekamas visiems, kas turės artimą kontaktą su prezidentu, paaiškėjo, kad ji yra užsikrėtusi virusu, pranešė „The New York Times“.

Tuo tarpu buvęs šalies prezidentas Barackas Obama penktadienį tviteryje parašė: „Šį šventinį savaitgalį būkime saugūs ir protingi. Virusui nugalėti prireiks visų mūsų. Todėl dėvėkite kaukę. Plaukite rankas. Ir klausykite ekspertų, o ne vyrukų, kurie nori mus supriešinti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius