-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV, Prancūzija ir Britanija vėl siūlo JT ištirti chemines atakas Sirijoje

Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija šeštadienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai pateikė naują pasiūlymą ištirti chemines atakas Sirijoje, praėjus vos kelioms valandoms po suduotų karinių smūgių šioje šalyje, reaguojant į numanomą cheminę ataką.
Nikki Haley
Nikki Haley / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Sąjungininkės išplatino bendrą rezoliucijos projektą, kuriame taip pat raginama leisti netrukdomai pristatyti į Siriją humanitarinės pagalbos, paskelbti paliaubas bei reikalaujama, kad Sirija įsitrauktų į JT vadovaujamas taikos derybas, sakoma dokumente, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Šis žingsnis demonstruoja Vakarų pasiryžimą sugrįžti prie diplomatijos po naktį iš penktadienio į šeštadienį surengtos karinės operacijos, per kurią buvo smogta objektams, susijusiems su Sirijos cheminių ginklų programa.

Naujojoje rezoliucijoje siūloma surengti nepriklausomą tyrimą dėl įtariamų cheminių atakų, įvykdytų Sirijoje, siekiant nustatyti, kas jas surengė.

Lapkritį Rusija triskart vetavo pasiūlymą surengti JT vadovaujamą tyrimą dėl cheminės atakos Chan Šeichūne praėjusį balandį. Galiausiai buvo nustatyta, kad per tą ataką Damasko režimo pajėgos panaudojo zarino dujas.

Jei JT Saugumo Taryba pritars rezoliucijos projektui, Cheminių ginklų uždraudimo organizacija (OPCW) per 30 dienų turės pranešti, ar Sirija atskleidė visą informaciją apie savo cheminių ginklų atsargas.

Vakarai kaltina Siriją nesilaikant savo įsipareigojimo atsisakyti savo cheminių ginklų programos; Damaskas tai padaryti pažadėjo prieš penkerius metus pagal susitarimą tarp JAV ir Rusijos.

Rusija šeštadienį nesugebėjo įtikinti JT Saugumo Tarybos pasmerkti JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos suduotų karinių smūgių Sirijoje.

Už Maskvos parengtą rezoliuciją balsavo tik trys šalys – Rusija, Kinija ir Bolivija. Aštuonios balsavo prieš šį dokumentą, o keturios susilaikė.

JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley JT Saugumo Tarybai sakė, kad jos šalis yra įsitikinusi, jog kariniai smūgiai suluošino Sirijos cheminių ginklų programą.

N.Haley šeštadienį perspėjo, kad Jungtinės Valstijos yra „pasiruošusios iššauti“ ir suduoti daugiau karinių smūgių Sirijai, jeigu jos prezidento Basharo al Assado pajėgos surengtų naują cheminę ataką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius