Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prašo Rusijos perspėti Iraną dėl paskutinės galimybės prieš karą

Jungtinės Valstijos paprašė Rusiją perspėti Iraną, kad jis turi paskutinę galimybę išvengti karinių smūgių prieš branduolinės programos objektus per derybas, kurias tikimasi surengti balandį, trečiadienį pranešė žiniasklaida.
H.Clinton prezidentūroje.
Hillary Clinton / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Rusijos dienraštis „Kommersant“ nurodė, kad JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui, jog derybos tarp Irano ir galingųjų šalių bus „paskutinė galimybė“ išspręsti šią krizę.

„Ji prašė savo kolegos iš Rusijos aiškiai tai pasakyti Irano valdžiai“, nes Vašingtonas nepalaiko diplomatinių santykių su šiitiška respublika, rašo „Kommersant“.

Šis H.Clinton ir S.Lavrovo pokalbis įvyko po pirmadienį Niujorke vykusio Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdžio, kuriame buvo tariamas dėl krizės Sirijoje, pridūrė dienraštis.

„Kommersant“ nurodė, jog derybų su Iranu tiksli data ir vieta dar neparinkta. Turkijos užsienio reikalų ministras Ahmetas Davutoglu praeitą mėnesį išreiškė viltį, kad šios diskusijos prasidės ne vėliau nei balandį.

Laikraščio pranešime nepateikiama jokių detalių, kokie kariniai veiksmai gresia Teheranui, tačiau nurodė, jog Jungtinėse Tautose dirbantys Rusijos diplomatai įsitikinę, jog Izraelis neabejotinai smogs Iranui, tik neaišku, kada.

Izraelis ir jo pagrindinės sąjungininkės Jungtinės Valstijos ne kartą pabrėžė neatmetantys galimybės panaudoti jėgą prieš Iraną dėl jo vykdomos branduolinės programos, kurios slaptas tikslas, kaip įtaria Vakarų šalys – pasigaminti branduolinių ginklų.

Tačiau Teheranas šiuos kaltinimus griežtai neigia.

Rusija ne kartą yra viešai pareiškusi, kad kariniai veiksmai prieš Iraną gali sukelti katastrofinių pasekmių ir tvirtino, kad ši krizė turi būti sprendžiama diplomatinėmis priemonėmis.

Tačiau „Kommersant“ rašo, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos šiuo metu yra „mobilizuotoje parengtyje“, siekiant apsaugoti šalį nuo tikėtino būsimo konflikto šalutinių padarinių, tokių kaip pabėgėlių antplūdis į kaimyninį Azerbaidžaną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius