Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidentas D.Trumpas pasveikino valdžią sutvirtinusį Kinijos lyderį Xi Jinpingą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pasveikino Kinijos lyderį Xi Jinpingą, sutvirtinusį savo valdžią svarbiame šalies Komunistų partijos suvažiavime.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Pasikalbėjau su Kinijos prezidentu Xi ir pasveikinau su nepaprastu iškilimu. Taip pat aptarėme NoKo (Šiaurės Korėją) ir prekybą – dvi labai svarbias temas!“ – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ po pokalbio telefonu su Kinijos vadovu.

Trečiadienį Xi Jinpingas buvo oficialiai paskirtas Komunistų partijos vadovu antrai kadencijai, o kiek anksčiau jo vardas ir politinė doktrina buvo įrašyti į partijos statusą.

Tai įtvirtino jo, kaip įtakingiausio Kinijos lyderio per kelis pastaruosius dešimtmečius, statusą, nes iki šiol partijos statute buvo tik dviejų lyderių vardai – komunistinės Kinijos įkūrėjo Mao Zedongo ir rinkos reformų architekto Deng Xiaopingo.

Be to, tik Mao Zedongas buvo įtrauktas į šį dokumentą dar jam gyvam esant.

Partijos suvažiavimas taip pat pakurstė spėliones, kiek ilgai Xi Jinpingas bus valdžioje, nes jis nepristatė savo potencialaus įpėdinio, kuris galėtų jį pakeisti pasibaigus antrai penkerių metų kadencijai.

„Jis – galingas žmogus“, – sakė D.Trumpas apie Kinijos lyderį.

„Kartais man netgi atrodo, kad jis labai geras žmogus“, – sakė prezidentas naujienų kanalui „Fox News“.

„Kai kas gali vadinti jį Kinijos karaliumi, tačiau jis vadinamas prezidentu. Mūsų santykiai labai geri, tai pozityvus dalykas, ir būtų gerai palaikyti tokius santykius su Rusija bei kitomis šalimis“, – pridūrė D.Trumpas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Xi Jinpingas

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad Xi Jinpingas išreiškė norą bendradarbiauti su D.Trumpu ir „drauge parengti Kinijos ir JAV santykių tolesnės raidos gaires“.

D.Trumpas: „Mūsų santykiai labai geri, tai pozityvus dalykas, ir būtų gerai palaikyti tokius santykius su Rusija bei kitomis šalimis.“

D.Trumpas turėtų susitikti su Xi Jinpingu, kai ateinančio mėnesio pradžioje su valstybiniu vizitu lankysis Kinijoje.

Šis vizitas bus dalis ilgesnės jo kelionės į Aziją, per kurią didžiausias dėmesys neabejotinai bus skirtas susirūpinimui dėl Šiaurės Korėjos branduolinės ir raketų programų.

D.Trumpas, kaip ir jo pirmtakai Baltuosiuose rūmuose, su atsargiu optimizmu žiūri į staigų Xi Jinpingo iškilimą. Dabar šis lyderis pagal savo statusą yra stipriausia figūra šalies politinėje arenoje nuo Deng Xiaopingo laikų.

Amerikiečiai tikisi, kad dėl to bus greičiau ir paprasčiau priimami sprendimai, be to, manoma, jog yra naudinga turėti tarpininką, galintį sau leisti prisiimti tam tikrą riziką vidaus politikos požiūriu.

D.Trumpo aukšto rango patarėjas sakė, kad „prezidentas palaiko labai gerus darbinius santykius su Xi Jinpingu“.

„Jis nori toliau plėtoti konstruktyvius ir į rezultatus orientuotus santykius“, – pažymėjo patarėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius