-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 11 /14:48

JAV prezidentas Donaldas Trumpas Briuselyje: Vokietija yra Rusijos belaisvė

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį prasidedant NATO viršūnių susitikimui Briuselyje kandžiai užsipuolė Vokietiją ir pareiškė, kad dėl „netinkamo“ dujų susitarimo su Maskva ši šalis tapo „Rusijos belaisve“.
D.Trumpo ir J.Stoltenbergo susitikimas
D.Trumpo ir J.Stoltenbergo susitikimas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Vokietija yra Rusijos belaisvė, nes iš Rusijos gauna labai daug savo energijos“, – sakė D. Trumpas, turėdamas omenyje Berlyno susitarimą dėl dujotiekio „Šiaurės srautas 2“ („North Stream 2“).

„Visi visame pasaulyje apie tai kalba. Jie sako, jog mes mokame milijardus dolerių, kad apsaugotume jus, bet jūs mokate milijardus dolerių Rusijai“, – pridūrė jis.

Tokią neįtikėtiną tiradą prieš Vokietiją JAV prezidentas tėškė per susitikimą ne su šios šalies lydere Angele Merkel, o su NATO generaliniu sekretoriumi.

NATO pareigūnai su nerimu laukė D.Trumpo susitikimo su J.Stoltenbergu ir spėliojo, kaip elgsis JAV prezidentas. Atsakymą jie sužinojo po kelių minučių – nors NATO viršūnių susitikimai paprastai suplanuojami iš anksto ir vyksta tvarkingai, D.Trumpo pirmieji žodžiai parodė, kad taip šį kartą nebus.

Štai D.Trumpo tirados vaizdo įrašas:

JAV lyderis pasiskundė, kad Vokietijos politikai, palikę didžiąją nacionalinę politiką, keliauja dirbti Rusijos energetikos kompanijoms – esą Rusija „visiškai kontroliuoja“ Vokietiją.

Savo komentarus D.Trumpas susiejo su savo raginimais Europos šalims skirti daugiau lėšų gynybai, ypač – Vokietijai. Ši šalis didina gynybos biudžetą, bet jis vis tiek siekia tik kiek daugiau nei 1 proc. bendrojo vidaus produkto.

„Manau, kad liūdna, kai Vokietija pasiekia didelį susitarimą dėl dujų ir naftos su Rusija. Mes turime saugoti jus nuo Rusijos, o Vokietija ima ir moka milijardus dolerių per metus Rusijai.

Mes saugome Vokietiją, mes saugome Prancūziją, mes saugome visas tas šalis, o tuomet daug tų šalių ima ir susitaria dėl dujotiekio su Rusija bei moka milijardus dolerių į Rusijos iždą. Manau, kad tai nepriimtina“, – pridūrė D.Trumpas.

Apžvalgininkus ir, regis, patį J.Stoltenbergą nustebino toks šiurkštus D.Trumpo tonas – per pirmąjį viršūnių susitikimo pokalbį paprastai apsieinama su mandagiais formalumais.

„Manau, kad tai nesąžininga. Negalime su tuo taikstytis“, – teigė D.Trumpas, pridūręs, kad vokiečių planas 2 proc. BVP gairę, rekomenduojamą NATO narėms, pasiekti 2030 metais yra nepakankamai ambicingas: „Jie (Vokietija, – red.) tai galėtų padaryti rytoj.“

Po susitikimo su D.Trumpu spaudos konferencijoje J.Stoltenbergas bandė ginti Vokietiją.

„Net Šaltojo karo metu NATO sąjungininkės vykdė prekybą su Rusija“, – teigė Aljanso generalinis sekretorius.

Kiek anksčiau šiandien JAV ambasadorius JK Woody Johnsonas buvo paklaustas, ar D.Trumpą tenkins dabartiniai NATO narių pažadai padidinti išlaidas gynybai.

„Jei nuoširdžiai, abejoju. Jos po Šaltojo karo, kai visi (gynybai – red.) išleisdavo daugiau nei 3 proc. (BVP – red.), buvo smarkiai sumažintos, o pasaulis kasdien netampa vis saugesnis.

Tikriausiai kyla vis daugiau iššūkių, todėl manau, kad prezidentas suvokia tuos iššūkius ir buvimo pasiruošus sąvoką“, – sakė W.Johnsonas.

Prekybos karas nepaveikė NATO?

Vėliau žurnalistų kalbintas J.Stoltenbergas pripažino, kad iš esmės NATO narės sutinka su JAV prezidento pozicija.

„Žinoma, prezidentas Trumpas kalba labai tiesiogiai, tokia ir jo žinutė dėl išlaidų gynybai. Tačiau iš esmės mes visi su juo sutinkame. Visos sąjungininkės sutinka, kad mums Aljanso viduje reikia sąžiningai pasidalyti našta.

Būtent todėl visos sąjungininkės sutiko, kad narės, išleidžiančios mažiau nei 2 proc. (BVP – red.), turi išleisti daugiau. Būtent tai mes ir pradedame daryti“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

Jis pridūrė, kad prekybos karas tarp JAV ir ES kol kas nepaveikė NATO, tačiau situacija ateityje gali pasikeisti.

„Scanpix“/AP nuotr./Jensas Stoltenbergas
„Scanpix“/AP nuotr./Jensas Stoltenbergas

Liepos 16 dieną D.Trumpas Helsinkyje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Pirmasis jų susitikimas rengiamas Jungtinėse Valstijose vykstant tyrimui dėl galimo D.Trumpo rinkimų kampanijos slapto susimokymo su Rusija.

Vokietija dažnai tapdavo D.Trumpo kritikos taikiniu. Prezidentas didžiausią Europos ekonomiką kaltina nepakankamai išleidžiant gynybai ir veltėdžiaujant JAV sąskaita.

Susitiks su Angela Merkel

D.Trumpas trečiadienį Briuselyje vykstančio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose akis į akį susitiks su Vokietijos kanclere Angela Merkel, pranešė Baltieji rūmai.

JAV prezidentas išsakys jai savo poziciją dėl Berlyno ir Maskvos bendradarbiavimo energetikos srityje, įskaitant kontroversišką dujotiekį „Nord Stream 2“, trečiadienį nurodė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius