Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV prezidento rinkimų klounu laikytas Donaldas Trumpas užčiaupė skeptikus

Žiniasklaidos ir socialinių tinklų komentatorių aršiai kritikuojamas ir išjuokiamas milijardierius Donaldas Trumpas rimtai nusitaikė tapti respublikonų kandidatu į JAV prezidento postą.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dar prieš kelis mėnesius prognozuota, kad Donaldo Trumpo „rinkimų burbulas“ sprogs ir jis greitai išlėks iš lenktynių dėl prezidento posto. Pirmalaikių rinkimų rezultatai užčiaupė tuos, kurie netikėjo ekscentriškojo verslo magnato sėkme.

Naujajame Hampšyre ir Pietų Karolinoje triumfavęs ir antras Ajovoje likęs D.Trumpas iš rinkimų jau išstūmė realiu kandidatu ir isteblišmento atstovu laikytą Jebą Bushą.

Ekspertai išskiria tris pagrindines priežastis, kodėl skambias frazes mėgstantis ir į argumentus nesigilinantis D.Trumpas gali nužygiuoti iki pat Baltųjų rūmų.

Įsibėgėjimas

D.Trumpas laimėjo pastaruosius du pirmalaikių rinkimų mūšius gerokai atsiplėšęs nuo artimiausių konkurentų. Realius šansus pakovoti su savo rinkimų kampaniją finansuojančiu milijardieriumi išlaiko tik Teksaso valstijos senatorius Tedas Cruzas ir Floridos senatorius Marco Rubio.

„Įsibėgėjimas yra ypač svarbus“, – sakė 2012 Johno McCaino rinkimų kampanijai vadovavęs Rickas Davisas. „Trumpas iš Pietų Karolinos išsivežė labai didelį rinkimų pagreitį“, – konstatavo jis.

Ekspertų pastebėjimu, D.Trumpui gali užtekti 35 proc. rinkėjų palaikymo, kad surinktų reikiamą jį palaikančių delegatų kiekį. T.Cruzas, puikiai pasirodęs Ajovoje ir išsaugojęs viltis Pietų Karolinoje, privalės gerokai pasistengti, kad išmuštų šį populiarumo pagrindą iš po D.Trumpo kojų.

Koalicija

„Respublikonų pirmalaikių rinkimų lenktynės vis dar gali būti apibendrintos dviem sakiniais: Trumpas suvienijo darbininkų klasės sparną partijoje, o tarnautojų sparnas respublikonų gretose lieka fragmentuotas“, – teigė Ronas Brownsteinas.

D.Trumpą palaikė 41 proc. balsavusių rinkėjų be aukštojo išsilavinimo. Tuo metu T.Cruzą tokių rinkėjų palaikė tik 27 proc., o M.Rubio tik 17 proc.

D.Trumpą palaikė 41 proc. balsavusių rinkėjų be aukštojo išsilavinimo.

Tiesa, D.Trumpo nenuvylė ir koledžų studentai. 25 proc. jų balsavo būtent už nuo migrantų iš Meksikos siena ketinantį atsitverti kandidatą.

T.Cruzas didžiausias viltis dėjo į evangelikų balsus. Krikščioniškas vertybes puoselėjantis ir aršiai deklaruojantis Teksaso senatorius tikėjosi solidaus palaikymo, tačiau net ir šioje grupėje jį nušlavė su religija beveik nieko bendro neturintis D.Trumpas.

Už jį balsavo 32 proc. evangelikų, o tuo metu T.Cruzą palaikė tik 27 proc.

„Jei Trumpas išlaikys šią rinkėjų įvairovę ir kiekį, tai Cruzui gali pasirodyti per didelis iššūkis“, – konstatavo R.Brownsteinas.

Istorija

D.Trumpą ir jo rėmėjus turėtų įkvėpti ir istorinis pergalės Pietų Karolinoje kontekstas. Nuo pat 1980-ųjų šioje valstijoje pirminius rinkimus laimėjęs respublikonų kandidatas tapdavo ir partijos kandidatu į JAV prezidento postą.

Nuo pat 1980-ųjų šioje valstijoje pirminius rinkimus laimėjęs respublikonų kandidatas tapdavo ir partijos kandidatu į JAV prezidento postą.

Vienintelė išimtis šioje taisyklėje – 2012 metų Masačiusetso gubernatoriaus Mitto Romney pralaimėjimas Newtui Gingrichui.

„Manau, kad istorija yra jo pusėje. Nenoriu garantuoti, kad jis laimės, bet dabar šiuos rinkimus jis gali tik pats pralaimėti, o turint galvoje tai, ką jis iki šiol yra pasakęs, jam juos pralaimėti bus labai sunku“, – teigė USA Today apžvalgininkė Susan Page.

„Jis laimėjo Pietų Karolinoje 10 procentų. Naujajame Hampšyre – 20. Joks respublikonas, laimėjęs šiose dviejose valstijose, dar nepralaimėjo pirminių rinkimų, o du iš trijų tai padariusių laimėjo ir postą Baltuosiuose rūmuose“, – konstatavo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius