Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ragina Kiniją iš naujo svarstyti politiką Tibeto atžvilgiu

Jungtinės Valstijos antradienį paragino Kiniją iš naujo svarstyti savo politiką Tibeto atžvilgiu ir siekti dialogo su Dalai Lama, be to, išreiškė didelį susirūpinimą žmogaus teisėmis Tibete praėjus 50-čiai metų po nesėkmingo tibetiečių sukilimo.
Tibeto aktyvistai
Tibeto aktyvistai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV valstybės departamentas šį pareiškimą paskelbė per 50-ąsias tibetiečių sukilimo prieš Pekino valdymą metines, vos viena diena prieš tai, kai Kinijos užsienio reikalų ministras Yang Jiechi turi surengti savo pirmąsias derybas Vašingtone po prezidento Baracko Obamos prisaikdinimo.

JAV pareiškime patvirtinama Vašingtono pozicija, kad tas didžiulis Himalajų regionas yra Kinijos dalis.

„Tuo pačiu metu esame labai susirūpinę dėl žmogaus teisų padėties tibetiečių (gyvenamuose) rajonuose, – pažymima jame. – Raginame Kiniją iš naujo svarstyti savo politiką Tibete, kuri sukėlė įtampą dėl ... žalingo poveikio tibetiečių religijai, kultūrai ir pragyvenimo šaltiniams“.

Tibetiečių išeiviai visame pasaulyje rengė protestus 50-osioms sukilimo metinėms paminėti. Per tą sukilimą jų dvasinis lyderis Dalai Lama turėjo bėgti iš Tibeto į Indiją.

Tibeto vyriausybė tremtyje sako, kad vien 1959 metais nuo kovo iki spalio žuvo daugiau kaip 87 tūkst. žmonių ir kad dar šimtai žuvo ar dingo pernai, per protestus per 49-ąsias sukilimo metines.

Jungtinės Valstijos pažymėjo, kad Nobelio taikos premijos laureatas Dalai Lama taip pat laiko Tibetą Kinijos dalimi. Pekinas nuolat kaltina Dalai Lamą separatizmu ir tvirtina, kad jis kursto neramumus.

„Manome, kad realus dialogas su Dalai Lamos atstovais, atitinkantis Dalai Lamos įsipareigojimą atsisakyti bet kokių ketinimų siekti suvereniteto ar nepriklausomybės Tibetui, gali nulemti pažangą randant sprendinius ir gali padėti pasiekti tikrą bei ilgalaikį stabilumą Tibete“, – sakoma Valstybės departamento pareiškime.

Dalai Lama antradienį minėdamas sukilimo metines apkaltino Kiniją jo gimtinei atnešus „pragarą žemėje ir pareikalavo „teisingos ir prasmingos autonomijos“ šiam regionui.

Atskirai nuo JAV administracijos JAV Kongresas svarsto neįpareigojamą rezoliuciją, kuria Kinija būtų paraginta nutraukti represijas Tibete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius