Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 27 /10:03

JAV ragina Rusiją „pasinaudoti įtaka“ ir sustabdyti Sirijos puolimą Rytų Gutoje

Jungtinės Valstijos pirmadienį spaudė Rusiją pasinaudoti savo įtaka ir nedelsiant užtikrinti, kad kruvinas puolimas Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Rytų Gutos anklave būtų visapusiškai sustabdytas.
Rytų Guta be paliovos bombarduojama
Rytų Guta be paliovos bombarduojama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Sirijos režimas ir jo rėmėjai Rusija ir Iranas toliau atakuoja Rytų Gutą, tankiai gyvenamą Damasko priemiestį, nepaisydami Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos (JTST) raginimo nutraukti ugnį“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Valstybės departamento atstovė Heather Nauert.

„Režimas tvirtina, kad kovoja su teroristais, bet vietoje to terorizuoja šimtus tūkstančių civilių aviacijos smūgiais, artilerija, raketomis ir gresiančiu sausumos puolimu. Režimo kaip ginklas naudojamos chloro dujos tik didina civilių gyventojų kančias“, – rašė H.Nauert.

"Rusija turi įtaką ir galėtų sustabdyti šias operacijas, jei pasirinktų tesėti savo įsipareigojimus pagal JTST ugnies nutraukimą“, – pridūrė ji. Atstovė turėjo omenyje šeštadienį priimtą Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl 30 dienų paliaubų, kurių nebuvo laikomasi.

„Jungtinės Valstijos ragina nedelsiant nutraukti puolimo operacijas ir skubiai sudaryti sąlygas patekti humanitarinės pagalbos darbuotojams, gydyti sužeistuosius ir pristatyti itin reikalingą humanitarinę pagalbą“, – pažymėjo JAV Valstybės departamento atstovė.

Tuo metu antradienį 9 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku įsigaliojo Rusijos paskelbta „humanitarinė pauzė“, turinti pažaboti kraujo liejimą šalia Damasko esančiame Sirijos sukilėlių kontroliuojamame Rytų Gutos anklave.

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas, esantis šio regiono pagrindiniame mieste Dumoje, sakė, kad praeitą naktį buvo tik pavienių raketų sprogimų.

Kovos veiksmų pertrauka, apie kurią pirmadienį paskelbė Maskva, kasdien truks nuo 9 iki 14 valandos.

Maskva nurodė, kad tokiu būdu siekiama užtikrinti galimybę saugiais koridoriais evakuotis bent daliai iš maždaug 400 tūkst. anklave gyvenančių žmonių.

Per Sirijos režimo ir Rusijos pajėgų vykdomą intensyvų anklavo bombardavimą per pastarąsias devynias dienas žuvo daugiau kaip 550 civilių, rodo padėtį šalyje stebinčios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) duomenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius