Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

JAV ragina savo piliečius nedelsiant palikti Rusiją

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Maskvoje sekmadienį išplatino viešą perspėjimą šiuo metu Rusijoje esantiems savo šalies piliečiams, ragindama nedelsiant palikti šalį.
JAV ambasada Maskvoje
JAV ambasada Maskvoje / „AFP“/„Scanpix“

Tokiu perspėjimu ambasada pasidalino dėl Rusijos karo Ukrainoje, šalies teisėsaugos institucijų savavališko perspėjimo ir arešto grėsmių, terorizmo bei persekiojimo pavojaus.

„JAV piliečiai, gyvenantys ar keliaujantys Rusijoje, turėtų nedelsiant išvykti. Būkite itin atsargūs dėl neteisėto sulaikymo rizikos“, – rašoma ambasados pranešime.

JAV ambasada Maskvoje savo šalies piliečius taip pat perspėjo dėl ribotų skrydžių į Rusiją ir iš jos ir ribotų ambasados galimybių padėti savo piliečiams nelaimės atveju.

Pranešta, kad JAV ambasados personalas beveik neturi galimybių padėti žmonėms, esantiems toli nuo Maskvos, nes Rusijos vyriausybė riboja ambasados darbuotojų keliones, o JAV konsulatai yra sustabdę savo veiklą, įskaitant konsulines paslaugas.

JAV piliečiai raginami vengti visų politinių ar socialinių protestų vykstančių šalyje dėl Rusijoje ribojamos taikių susirinkimų teisės ir saviraiškos laisvės. Pasak ambasados, Rusijos valdžios institucijos jau anksčiau yra sulaikiusios demonstracijose dalyvavusius JAV piliečius.

JAV yra anksčiau įspėjusi savo piliečius išvykti iš Rusijos. Paskutinį kartą toks viešas įspėjimas buvo paskelbtas rugsėjį po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė pradėti vykdyti dalinę mobilizaciją.

„Rusijos saugumo tarnybos suėmė JAV piliečius pagal melagingus kaltinimus, atsisakė su jais elgtis sąžiningai ir skaidriai, nuteisė juos slaptuose teismuose arba nepateikus patikimų įrodymų“, – teigė ambasados atstovai.

JAV ambasada Maskvoje taip pat atkreipė dėmesį, jog Rusijoje nebeveikia JAV išduotos kredito ir debeto kortelės, o galimybės elektroniniu būdu pervesti lėšas iš JAV yra labai ribotos dėl Rusijos bankams taikomų sankcijų. Ambasados teigimu, šiuo metu Rusijoje trūksta grynųjų pinigų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius