Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV reikalauja, kad PSO pakviestų Taivaną į metinį susitikimą

Jungtinės Valstijos trečiadienį paragino Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) nepasiduoti Kinijos spaudimui ir pakviesti Taivaną į savo metinį susitikimą, kur bus kalbama apie koronaviruso pandemiją.
Taivano vėliava
Taivano vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Valstijos dar nepatvirtino savo dalyvavimo gegužės 18–19 dienomis numatytoje Pasaulio sveikatos asamblėjoje, kuri rengiama po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo sustabdyti šios JT organizacijos finansavimą.

„Noriu paraginti visas šalis, įskaitant esančias Europoje, palaikyti Taivano dalyvavimą stebėtojo statusu Pasaulio sveikatos asamblėjoje ir kituose tiesiogiai susijusiuose Jungtinių Tautų renginiuose“, – žurnalistams sakė JAV Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

„Aš taip pat raginu PSO generalinį direktorių Tedrosą Adhanomą Ghebreyesusą pakviesti Taivaną stebėti šio mėnesio PSA, nes jis turi įgaliojimus tai daryti kaip tai daug kartų darė jo pirmtakai“, – sakė jis.

JT Saugumo Taryboje veto teisę turinti Kinija laiko Taivaną savo teritorijos dalimi, kurią reikia susigrąžinti, ir siekia jo neįleisti į tarptautines institucijas.

Kai nacionalistai 1949 metais pralaimėjo Kinijos pilietinį karą, jie pabėgo į Taivaną, o sala tapo klestinčia demokratiją turinčia autonomija.

Taivanas gali būti laikomas greito atsako į koronaviruso protrūkį pavyzdžiu. Nepaisant glaudžių ekonominių ryšių su Kinija ir geografinės kaimynystės saloje buvo užregistruotos tik šešios mirtys, jis dovanojo apsauginių kaukių ir kitų medicininių priemonių ir kitoms jų stokojančioms pasaulio šalims.

Dėl koronaviruso protrūkio D.Trumpo administracija kaltina PSO ir Pekiną. Kinijos Uhano metropolyje prasidėjusi infekcija nusinešė jau daugiau nei 250 tūkst. gyvybių visame pasaulyje.

Kritikų teigimu, D.Trumpas taip bando nusimesti atsakomybę dėl prasto kilusios krizės valdymo, Jungtinėms Valstijoms šalyje registruojant didžiausią mirtingumą nuo koronaviruso pasaulyje.

Valstybės departamentas neatsakė į klausimą, ar JAV dalyvaus artėjančioje tolesnę pasaulio sveikatos politiką apibrėšiančioje Pasaulio sveikatos asamblėjoje, į kurią paprastai susirenka sveikatos apsaugos ministrai ir kiti aukšto rango pareigūnai.

Iki D.Trumpo pranešimo Jungtinės Valstijos kasmet PSO skirdavo daugiau nei 400 mln. dolerių (apie 367 mln. eurų dabartiniu kursu), kad padėtų pasauliui kovoti su tokiomis ligomis kaip poliomielitas, tymai ar maliarija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius