Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Respublikonai skuba pakeisti mirusią Aukščiausiojo Teismo teisėją

Velionė JAV Aukščiausiojo Teismo teisėja Ruth Bader Ginsburg, į kurios vietą teisme, nepaisant demokratų prieštaravimų, prezidentas Donaldas Trumpas žada greitai paskirti kitą teisėją, nuo trečiadienio yra pašarvota Aukščiausiojo Teismo rūmuose.
Ruth Bader Ginsburg atvaizdas prie JAV Aukščiausiojo Teismo rūmų
Ruth Bader Ginsburg atvaizdas prie JAV Aukščiausiojo Teismo rūmų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas šeštadienį žada paskelbti, kas turėtų pakeisti R.B.Ginsburg, o Senato respublikonai ketina greitai patvirtinti jo siūlomą kandidatūrą.

Tuo metu D.Trumpo varžovo prezidento rinkimuose Joe Bideno vadovaujami oponentai iš Demokratų partijos reikalauja, kad R.B.Ginsburg įpėdinį paskirtų lapkričio 3-osios rinkimų nugalėtojas.

Tačiau respublikonai ignoruoja šiuos raginimus, suteikdami jau du teisėjus pakeitusiam D.Trumpui dar vieną galimybę konservatyvaus teisėjo paskyrimu dešimtmečiams įtvirtinti Aukščiausiajame Teisme konservatyvią daugumą, nepriklausomai nuo to, ar jis liks prezidento poste dar vienai kadencijai.

D.Trumpas, kalbėdamas rinkimų kampanijos mitinge Alegenio apygardoje Pensilvanijoje, pareiškė, kad savo kandidatą į Aukščiausiąjį Teismą paskelbs šeštadienį 17 val. (vidurnaktį Lietuvos laiku) Baltuosiuose rūmuose.

„Mes išsirinksime puikią moterį“, – paskelbė jis, susirinkusiesiems skanduojant „Užpildykite tą vietą!“

„Turime didelį Respublikonų partijos palaikymą“, – pridūrė prezidentas.

D.Trumpas leido suprasti, kad neskelbs savo kandidato iki savaitės pabaigos, kol vyksta teisėjos R. B. Ginsburg laidotuvių apeigos. Progresyvių pažiūrų teisėja trečiadienį ir ketvirtadienį bus pašarvota Aukščiausiajame Teisme, o penktadienį taps pirma moterimi, šarvojama JAV Kapitolijuje.

D.Trumpas pažadėjo, kad į R.B.Ginsburg vietą pasiūlys moterį. Aukščiausiojo Teismo teisėjai yra skiriami iki gyvos galvos.

Teisėjus tvirtinančio Senato daugumą sudarančių respublikonų lyderiai pareiškė, jog turi pakankamą paramą, kad galėtų patvirtinti teisėją dar prieš rinkimus arba, blogiausiu atveju, per paskutinį posėdį tarp rinkimų ir naujo prezidento inauguracijos sausio mėnesį.

„Mes tikrai tai padarysime šiais metais“, – sakė Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas.

Nors du respublikonų senatoriai pareiškė manantys, kad aukštieji Kongreso rūmai visai neturėtų balsuoti prieš rinkimus, partijos turimų 53 mandatų 100 vietų Senate turėtų užtekti, kad balsavimas įvyktų.

Demokratai ragina visus balsavimus Senate atidėti po rinkimų, kai bus aišku, kas vadovaus šaliai nuo 2021 metų.

Kaip pavyzdį jie pateikia 2016 metų atvejį, kai respublikonų kontroliuojamame Senate net nebuvo svarstomas demokratų prezidento Baracko Obamos prieš rinkimus pasiūlytas kandidatas, turėjęs pakeisti velionį teisėją Antoniną Scalia.

„Kodėl amerikiečiai turi tikėti respublikonų senatoriais, daryti, ką jie sako, jeigu dabar jie patys įrodo, kad jų kalbos nieko nereiškia, kai padėtis pasikeitė“, – sakė Senato demokratų mažumos lyderis Chuckas Schumeras.

Tuo metu respublikonai tvirtina, kad dabar kontroliuodami Baltuosius rūmus ir Senatą jie turi teisę bet kada užpildyti teisėjų vietas.

Įtampą dar labiau didina tai, kad jeigu R.B.Ginsburg vieta liks laisva ir teisme dirbs tik aštuoni teisėjai, priimant kai kuriuos su ginčais dėl rinkimų susijusius sprendimus teismas gali atsidurti aklavietėje, jeigu keturi teisėjai balsuos „prieš“ ir keturi „už“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius