Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV respublikonams liko paskutinė galimybė sustabdyti Donaldą Trumpą

Dar prieš pusmetį JAV respublikonai su šypsena kalbėjo apie Donaldo Trumpo galimybes JAV prezidento rinkimuose, tačiau po „superantradienio“ arogantiškasis milijardierius sustiprino savo pozicijas ir yra aiškus lyderis. Ar pavyks jį sustabdyti?
Respublikonų kandidatų į prezidento postą debatai
Respublikonų kandidatų į prezidento postą debatai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas antradienio naktį galėjo džiūgauti. Jam pavyko laimėti 7 iš 11 valstijų, kuriose vyko pirminiai respublikonų rinkimai. Pergales ekscentriškasis magnatas skynė ir itin konservatyviose pietinėse valstijose ir liberalų šiaurės rytuose.

„Tai buvo nuostabus vakaras! Jaučiuosi kaip Akademijos apdovanojimuose!“, – savo triumfą su Oskarų įteikimu Floridos valstijoje lygino D.Trumpas. Jo pašonėje stoviniavo Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie. Buvęs konkurentas, staiga įšokęs į „Trumpo traukinį“ ir jau sulaukęs daugybės kritikos net ir iš buvusių kolegų.

Tiesa, D.Trumpui švęsti dar anksti. Visų pirma, Tedui Cruzui pavyko laimėti Oklahomos valstijoje ir triumfuoti Teksase. Marco Rubio pasičiupo pergalę Minesotoje.

Net ir vieną po kitos pergales skaičiuojantis D.Trumpas vis dar turi tik 316 iš 1237 delegatų, kurių reikia norint užsitikrinti nominavimą, paramą. T.Cruzo sąskaitoje 226, o M.Rubio – 106. 

Didelį nerimą D.Trumpo stovykloje turi kelti antradienį paskelbta informacija, kad respublikonų elitas jau tariasi ir rengia ataką prieš klounu laikytą, bet lyderiu tapusį milijardierių.

Viešą puolimą turėtų pradėti Jutos valstijoje kalbą sakysiantis buvęs respublikonų kandidatas Mittas Romney, kuris atvirai vadina D.Trumpą „sukčiumi“ ir „melagiu“.

Visi respublikonai puikiai supranta, kad norint nugalėti D.Trumpą jam reikia iškelti aiškią atsvarą, tačiau kol kas kiti du konkurentai – M.Rubio ir T.Cruzas, rodos, tik gelbsti rinkimų lyderiui labiau atsiplėšti.

Alternatyva D.Trumpui save vadinantis T.Cruzas nėra toks patrauklus Vašingtono respublikonams.

Mažiausiai delegatų kol kas surinkęs M.Rubio neketina trauktis bent jau iki kovo 15 dienos, kai balsuos jo Floridos valstijos rinkėjai. Alternatyva D.Trumpui save vadinantis T.Cruzas nėra toks patrauklus Vašingtono respublikonams.

T.Cruzas asocijuojamas su vadinamuoju Arbatėlės judėjimu ir savo rinkimų programą remia evangelikų ir ginklų entuziastų parama. Vienas įtakingiausių respublikonų Lindsey Grahamas dar prieš savaitę viešai išjuokė T.Cruzą dėl jos provincialumo ir prasto pasiruošimo debatams. 

Tačiau šią savaitę jau viešai pripažino, kad jis gali tapti paskutiniu vilties šiaudu kovoje su visiškai neprognozuojamu D.Trumpu.

Aritmetiniai skaičiavimai rodo, kad susivieniję respublikonai galėtų sujungti likusius delegatus ir išmesti D.Trumpą iš lyderio pozicijos, tačiau tam jiems reikės atsisakyti perspektyvaus ir partijos elitui simpatiško M.Rubio ir paremti religiją su politika dažnai painiojantį, bet patirties turintį T.Cruzą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius