Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 18 /10:39

JAV respublikonai renkasi į suvažiavimą: Donaldo Trumpo šou ir išpuolių baimė

JAV Respublikonų partijos nacionalinis suvažiavimas prasidės pirmadienį nuo griežtų kalbų apie įstatymą ir teisingumą, o Donaldo Trumpo žmona atliks liudininkės vaidmenį, tvirtindama, kad jos atžaraus būdo sutuoktinis verslo magnatas, siekiantis tapti prezidentu, yra geriausias kandidatas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Slovėnijoje gimusi buvusi manekenė Melania Trump bus viena pagrindinių veikėjų per 2016-ųjų respublikonų nacionalinio suvažiavimo atidarymą Ohajo valstijos mieste Klivlande, tvyrant nuogąstavimams dėl rasinio smurto šalyje ir neramumų užsienyje.

Virtinė rasinį atspalvį turinčių šaudymo incidentų, įskaitant įvykusį sekmadienį Luizianoje, per kurį buvo nužudyti trys policininkai, smarkiai aptemdė atmosferą Amerikoje.

Teroro atakos užsienyje, iš kurių vėliausia įvyko Prancūzijos pajūrio kurorte Nicoje, taip pat nesėkmingas perversmas Turkijoje tik paaštrino įspūdį, kad tvarka pasaulyje krinka.

Prezidentas Barackas Obama paragino amerikiečius švelninti savo retoriką ir pademonstruoti tvirtesnį bendrą ryžtą, bet D.Trumpas yra nusiteikęs pabrėžti priešpriešą.

„Mes MĖGINAME kovoti su ISIS, o dabar mūsų žmonės žudo mūsų policiją“, – D.Trumpas parašė savo „Twitter“ žinutėje tuojau po to, kai buvo paskelbta žinia apie šaudynes Baton Ruže, turėdamas omenyje džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

„Mūsų šalis susipriešinusi ir nebevaldoma. Pasaulis stebi“, – pabrėžė jis.

D.Trumpas vaizdavo save kaip šerifą, galintį pataisyti padėtį.

Jis įsitikinęs, kad numanoma demokratų kandidatė į prezidento postą Hillary Clinton turėtų būti pasiųsta už grotų dėl to, kad naudojo privatų elektroninio pašto serverį tvarkyti riboto naudojimo vyriausybės dokumentams, nors Federalinis tyrimų biuras (FTB) padarė išvadą, kad toks elgesys buvo nerūpestingas, bet ne nusikalstamas.

Pirmadienį D.Trumpas taip pat pakvies dimisijos generolą leitenantą Michaelą Flynną ir griežtomis kalbomis garsėjančią senatorę Joni Ernst palaikyti jo kampaniją.

Suvažiavimo metu bus imtasi ir itin griežtų apsaugos priemonių, mat baiminamasi, kad D.Trumpo rėmėjai gali susiremti su jam aršiai oponuojančiais protestuotojais.

Vadina save pašaliečiu

Tačiau D.Trumpui aktualesnis rūpestis yra nesantaika tarp respublikonų.

Šio buvusio televizijos realybės šou žvaigždės neįprastas stilius ir kraštutinės dešiniosios pažiūros pakurstė didžiausią partijos susipriešinimą per porą pastarųjų dešimtmečių.

Melania Trump kartu su kandidato sūnumi ir dukromis, bus pasitelkti per partijos suvažiavimą, stengiantis parodyti Donaldo Trumpo žmogiškąjį veidą.

Apklausos rodo, kad D.Trumpą menkai palaiko nuosaikių pažiūrų rinkėjai, todėl tikėtina, kad jo kampanija stengsis demonstruoti labiau teigiamą kandidato įvaizdį plačiajam elektoratui.

D.Trumpo sprendimas, kad jo kandidatas į viceprezidento postą bus Indianos gubernatorius Mike'as Pence'as, gali padėti sustiprinti pozicijas tarp konservatorių, nors nekilnojamojo turto magnatas atrodė ne itin entuziastingas šiuo klausimu.

Per įsimintiną pirmąjį bendrą pasirodymą šeštadienį jis galiausiai išsisuko nuo pasisakymo apie M.Pence'ą ir gana šaltai paaiškino, kodėl pasirinko šį veikėją.

„Viena iš priežasčių yra partijos vienybė – daugybė žmonių kalbėjo apie „partijos vienybę“. Nes aš esu pašalietis“, – sakė D.Trumpas, kuris yra politikos naujokas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pence'as ir Donaldas Trumpas

D.Trumpo kampanijos vadovas Paulas Manafortas tvirtino, kad partija yra vieninga.

„Tai yra Trumpo suvažiavimas. Partija yra vieninga“, – pabrėžė jis.

„Keli žmonės tebesispyrioja, bet jie neatspindi nieko kita, išskyrus savo asmeninę nuomonę“, – pridūrė P.Manafortas.

Dar paaiškės, ar stovykla, pasirinkusi šūkį „Trumpas – niekada“, bus išgirsta suvažiavimo salėje. Tačiau aplink renginio vietą teisėsauga ruošiasi protestų bangai.

Klivlando gatvėse buvo pastatytos betoninės užtvaros, o virš miesto skraidė sraigtasparniai.

Apie 400 tūkst. gyventojų turinčiame Vidurio Vakarų regiono mieste buvo surinkta 50 mln. dolerių įmokų, klientams draudžiantis nuo potencialios žalos per protestus.

Nuogąstavimus dėl galimo smurto skatina Ohajuje galiojantys įstatymai, leidžiantys atitinkamus leidimus turintiems žmonėms nešiotis užtaisytus šaunamuosius ginklus.

„Esame pasiruošę masiniams areštams, pasitelkdami prokuratūrą, mūsų klerkų biurą ir mūsų teismų sistemą“, – sakė žurnalistams Klivlando policijos vadovas Calvinas Williamsas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius