-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: Saliamono Salų ir Kinijos saugumo paktą matė tik grupelė žmonių

Saliamono Salose apsilankę Jungtinių Valstijų pareigūnai pareiškė esantys tikri, kad galutinį prieštaringai vertinamo naujo šios mažytės Ramiojo vandenyno valstybės saugumo pakto su Kinija variantą matė „tik saujelė labai siauro rato žmonių“.
Manassehas Sogavare
Manassehas Sogavare / „Scanpix“/AP nuotr.

Aukšto rango pareigūnų delegacija atvyko į Saliamono Salas derybų su ministru pirmininku Manassehu Sogavare praėjusį penktadienį, praėjus trims dienoms po to, kai Pekinas paskelbė pasirašęs saugumo paktą su Honiara.

Praėjusį mėnesį nutekintas susitarimo projektas išprovokavo JAV ir Australijos nerimą ir paskatino jas imtis skubių diplomatinių žingsnių užkirsti kelią jo pasirašymui, nuogąstaujant, kad šis paktas sudarytų sąlygas Kinijos kariuomenei įsitvirtinti pietinėje Ramiojo vandenyno regiono dalyje.

Antradienį paklaustas, ar JAV delegacija per derybas su M.Sogavare paprašė galimybės susipažinti su saugumo paktu, valstybės sekretoriaus pavaduotojas Rytų Azijai ir Ramiojo vandenyno regionui Danielis Kritenbrinkas atsakė: „Manau, aišku, jog šį susitarimą matė tik saujelė labai siauro rato žmonių.“

Jis pridūrė, kad susirūpinimą kelia tai, jog M.Sogavare viešai pareiškė, kad „pasidalys detalėmis tik gavęs Kinijos leidimą“.

D.Kritenbrinkas kritikavo „visišką šio susitarimo skaidrumo stoką“ ir sakė, kad kitos Ramiojo vandenyno regiono šalys bei „draugai Saliamono Salose“ taip pat susirūpinę, kad saugumo paktas buvo sudarytas už uždarų durų.

„Kokie konkrečiai yra šio susitarimo motyvai? Kokie konkrečiai yra Kinijos tikslai?“ – klausė D.Kritenbrinkas.

„Manau, jie yra visiškai neaiškūs, nes šis susitarimas nebuvo kruopščiai išnagrinėtas ar peržiūrėtas, dėl jo nebuvo jokių konsultacijų ir niekas kitas jo nepatvirtino“, – sakė valstybės sekretoriaus pavaduotojas.

Saliamono Salų opozicinė Demokratų partija paprašė paviešinti paktą, argumentuodama, kad su Australija pasirašytą saugumo susitarimą jau kelerius metus galima rasti internete.

M.Sogavare ne kartą sakė, kad paktas susijęs su vidaus saugumo klausimais ir nenumato Kinijos karinės bazės įkūrimo Saliamono Salose.

Tačiau nutekintas susitarimo projektas pakurstė nuogąstavimus, kad jis sudarys sąlygas dislokuoti Kinijos karinio jūrų laivyno elementus Ramiojo vandenyno salų valstybėje, esančioje mažiau nei už 2 tūkst. km nuo Australijos.

Jungtinės Valstijos penktadienį perspėjo, kad „atitinkamai reaguos“, jei Kinija įsteigs Saliamono Salose savo karinę bazę. Tačiau paklaustas, ką tai galėtų reikšti, D.Kritenbrinkas atsisakė patikslinti.

Jis sakė, jog „mes žinome, kad KLR (Kinijos Liaudies Respublika) siekia sukurti platesnę logistikos ir bazavimo infrastruktūrą užsienyje, kuri leistų PLA (Liaudies išvadavimo armijai) projektuoti ir išlaikyti karinę galią didesniais atstumais“.

Jungtinės Valstijos „toliau atidžiai stebės padėtį“, sakė D.Kritenbrinkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius