Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV senatorė prabilo apie seksualinį smurtą, patirtą tarnaujant oro pajėgose

JAV senatorė Martha McSally, pirmoji moteris, pilotavusi naikintuvą mūšyje, pareiškė patyrusi aukštesnio rango karininko seksualinę prievartą.
Martha McSally
Martha McSally / „Scanpix“/AP nuotr.

Anot politikės, kai ji vėliau mėgino apie tai kalbėtis su kariuomenės pareigūnais, pasijuto taip, lyg ją „sistema vėl prievartautų“.

Respublikonė iš Arizonos, 26 metus tarnavusi JAV oro pajėgose, tai pareiškė per Senate vykusius klausymus apie kariuomenės pastangas užkirsti kelią seksualiniam smurtui ir užtikrinti, kad būtų veiksmingiau reaguojama į lytinės prievartos atvejus.

Įstatymų leidėjai taip pat išklausė kitų kariškių, patyrusių seksualinę prievartą ir pažeminimus tuo metu, kai tarnavo savo šaliai.

M.McSally sakė nepranešusi apie išžaginimą, nes nepasitikėjo visa sistema. Anot senatorės, jai buvo gėda, be to, ji jautėsi sutrikusi. Pasak politikės, jai padarė įspūdį seksualinę prievartą patyrę žmonės, kurie išdrįso apie tai prabilti, kad padėtų pakeisti sistemą, ir ji jaučiasi jiems labai dėkinga.

M.McSally per klausymus perskaitė iš anksto parengtą pareiškimą. Politikė kalbėjo apie pasididžiavimą, kurį jautė būdama kariške ir tarnaudama savo šaliai, ir apie prieštaringus jausmus, užvaldžiusius ją po tarnybos metu patirtos seksualinės prievartos. Ji paminėjo žodį „kaltininkai“, o tai rodytų, kad ji tikriausiai buvo užpulta ne vieną kartą.

Senato Ginkluotųjų pajėgų komiteto nariai nuščiuvę klausėsi M.McSally. Kolegos senatoriai, priblokšti jos pareiškimo, gyrė politikę už tai, kad ji išdrįso prabilti apie patirtą prievartą.

„Scanpix“/AP nuotr./Kirsten Gillibrand
„Scanpix“/AP nuotr./Kirsten Gillibrand

„Mane smarkiai paveikė šis liudijimas“, – sakė Niujorkui atstovaujanti demokratų senatorė Kirsten Gillibrand, aktyviai reikalaujanti permainų ginkluotosiose pajėgose.

Pertraukos metu M.McSally priėjo ir apkabino kitas seksualinį smurtą patyrusias moteris, išdrįsusias liudyti komitete, tarp jų elitinės Vest Pointo karo akademijos absolventę, papasakojusią, kaip buvo išžaginta savo vado.

Karinių oro pajėgų atstovė spaudai kapitonė Carrie Volpe (Keri Volpi) sakė, kad oro pajėgos yra pasibaisėjusios tuo, ką teko patirti M. McSally, ir „labai dėl to apgailestauja“.

„Nusikalstami veiksmai, apie kuriuos šiandien pranešė senatorė Martha McSally, kertasi su pačia buvimo karo lakūnu esme, – sakė C.Volpe. – Palaikome ją ir visas seksualinio smurto aukas. Esame ryžtingai nusiteikę eliminuoti tokį smerktiną elgesį ir piktnaudžiavimą pasitikėjimu mūsų gretose.“

Interviu televizijos CBS laidai „This Morning“ M.McSally sakė kariuomenėje paplitusį seksualinį smurtą ir išnaudojimą laikanti grėsme nacionaliniam saugumui. Tačiau ji paragino visuomenę negalvoti, jog ši problema atsirado dėl to, kad ginkluotosiose pajėgose esama moterų.

„Pagalvokite – jei yra grobuonis, prievartautojas, vilkintis kariškio uniformą, moters nebuvimas dalinyje netaps problemos sprendimu, nes tas grobuonis užpuls ką nors kitą “, – kalbėjo ji.

Kiek anksčiau apie patirtą seksualinę prievartą papasakojo ir Ajovai atstovaujanti respublikonų senatorė Joni Ernst.

Apie seksualinio smurto ginkluotosiose pajėgose problemą imta dar garsiau kalbėti per pasaulį nusiritus prieš lytinį priekabiavimą nukreipto judėjimo „#MeToo“ bangai.

2017 metais buvo gauta beveik 10 proc. daugiau skundų dėl kariuomenėje patirto lytinio smurto. Duomenų apie praėjusius metus kol kas nėra. Padaugėjo ir pranešimų apie seksualinę prievartą karo akademijose, ypač Vest Pointe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius