-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV specialistai prieš lapkričio rinkimus viešėjo Estijoje: medžiojo Rusijos programišius

JAV kibernetinių operacijų štabas prieš lapkritį įvykusius šalies prezidento rinkimus pasiuntė agentų komandą į mažytę Baltijos šalį Estiją. Ten amerikiečiai bandė susekti Rusijos programišių kibernetines atakas, dienraščiui „The New York Times“ patvirtino ir Amerikos, ir Estijos pareigūnai.
Programišiai
Programišiai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Pastarieji viliasi, kad aktyvėjantis bendradarbiavimas su JAV taps efektyvia Kremliaus atgrasymo priemone. JAV pareigūnai savo ruožtu naudojasi estų patirtimi, kad apsaugotų savuosius rinkimus.

Į Estiją amerikiečių žvilgsniai nukrypo dėl to, kad ši Baltijos valstybė esą jau yra išmokusi saugoti savo tinklus nuo atakų. Taline puikiai atsimenama masinis rusų programišių antpuolis 2007-aisiais, kai taip buvo reaguota į Bronzinio kario statulos perkėlimą.

Todėl JAV pareigūnams ši komandiruotė tapo proga pasitreniruoti užtikti rusų programišių atakas ir nuo jų apsiginti.

Kaip rašo „The New York Times“, Estijoje svečiai iš JAV kibernetinių operacijų štabo galėjo stebėti, kokią taktiką šioje šalyje taiko Maskva ir palyginti ją su veiksmais JAV tinkluose.

„Gebėjimas dalintis šia informacija su visu mūsų federalinės vyriausybės aparatu yra svarbus mūsų rinkimų apsaugojimo komponentas“, – teigė JAV brigados generolas Williamas Hartmanas, vadovaujantis Kibernetinėms nacionalinių misijų pajėgoms.

Tiesa, Estijos pareigūnai patvirtino, kad rusų programišiai nepuolė šalies karinių tinklų tuo metu, kai viešėjo amerikiečių komanda – nuo rugsėjo 23-osios iki lapkričio 6 dienos.

Talino specialistai teigia, kad Estija rusų programišiams ilgai atstojo savotišką bazę, kurioje buvo išbandomos įvairių tipų atakos.

Estija taip pat siekia, kad šalyje JAV kariškiai veiktų dar aktyviau – pavyzdžiui, norima, kad JAV kibernetinių operacijų štabas turėtų filialą Taline.

Tačiau pastaraisiais metais situacija esą pasikeitė, ir nusikaltėliai perkėlė tokias operacijas į kitas šalis – kadangi estai ėmė aktyviau dalintis duomenimis apie kibernetines atakas su sąjungininkais, Kremlius nutarė apsidrausti ir pabandyti apsaugoti savo kibernetinių ginklų arsenalą.

„Jei mes aptinkame nusikalstamą kibernetinę veiklą ir informacija apie ją pasidaliname su partneriais, tuomet pats puolimas pabrangsta. Todėl priešas turi paskaičiuoti, ką apsimoka pulti“, – tvirtino Estijos ginkluotųjų pajėgų Kibernetinių operacijų štabo vado pavaduotojas Mihkelis Tikkas.

Estija taip pat siekia, kad šalyje JAV kariškiai veiktų dar aktyviau – pavyzdžiui, norima, kad JAV kibernetinių operacijų štabas turėtų filialą Taline.

Per 2016-ųjų rinkimų kampaniją ir patį balsavimą Rusijos kibernetiniai nusikaltėliai nuveikė daug – įsilaužė į JAV demokratų partijos serverius, o pavogti ir vėliau „WikiLeaks“ paviešinti laiškai padarė daug žalos demokratų kandidatei Hillary Clinton.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Šį kartą jau paskelbta, kad nė viena užsienio šalis nesikišo arba nesugebėjo įsikišti į JAV prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo Joe Bidenas, procesą – į rinkimų sistemas neįsilaužta, neskleista ir ypatingai daug dezinformacijos.

Specialistų teigimu, padėjo agresyvesnės Kibernetinių operacijų štabo operacijos, be to, buvo sustiprina valstijų kompiuterinių tinklų apsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius