Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV su sąjungininkėmis ragina Talibaną atidaryti mergaičių mokyklas Afganistane

Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų šalys ketvirtadienį pasmerkė Talibano sprendimą uždaryti keliomis valandomis anksčiau atidarytas mergaičių mokyklas Afganistane ir paragino griežtosios linijos islamistų judėjimą pakeisti kursą.
Talibanas
Talibanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Italijos, Norvegijos ir JAV užsienio reikalų ministrai ir Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas bendrame pareiškime nurodė, kad trečiadienį Talibano priimtas sprendimas pakenks islamistų judėjimo legitimumo perspektyvoms ir Afganistano „siekiui tapti gerbiama tautų bendrijos nare“.

„Talibano veiksmai prieštarauja viešiems patikinimams Afganistano žmonėms ir tarptautinei bendruomenei“, – pabrėžė Vakarų šalys bendrame pareiškime.

Jos paragino Talibaną, pernai rugpjūtį perėmusį valdžią Afganistane iš šalies traukiantis JAV pajėgoms, „skubiai pakeisti šį sprendimą, kurio pasekmės bus daug didesnės nei tik žala Afganistano mergaitėms.“

„Jei jis nebus pakeistas, tai labai pakenks Afganistano socialinės sanglaudos ir ekonomikos augimo perspektyvoms“, – rašoma pareiškime.

Tarp pareiškimo autorių yra Norvegija, kur sausį vyko svarbios derybos tarp Talibano ir kelių Vakarų šalių diplomatų.

Norvegijos vyriausybė tvirtino, kad kelia „konkrečius reikalavimus“ Talibanui ir kad derybos Osle jokiu būdu nereiškia šio islamistų judėjimo legitimizavimo. Norvegijos pabėgėlių tarybos vadovas Janas Egelandas tąsyk sakė, kad sankcijų Talibanui atšaukimas – būtinas žingsnis siekiant gelbėti gyvybes Afganistane.

Talibanas sprendimą palikti mergaičių mokyklas uždarytas priėmė po antradienį vakare pietiniame Kandaharo mieste surengto aukšto rango pareigūnų susitikimo. Kandaharas – talibų de facto galios centras ir dvasinė gimtinė.

Talibai šį žingsnį žengė tarptautinei bendruomenei pastaraisiais mėnesiais dėjus daug pastangų, kad afganų mokytojai gautų papildomas stipendijas, ir mergaitėms nekantraujant sugrįžti į mokyklas po septynių mėnesių pertraukos.

Vakarų šalys įspėjo, kad šis žingsnis „neišvengiamai paveiks Talibano perspektyvas užsitikrinti politinę paramą ir legitimumą šalies viduje ar užsienyje“.

„Visi Afganistano piliečiai, berniukai ir mergaitės, vyrai ir moterys, turi vienodą teisę į visų lygių išsilavinimą visose šalies provincijose“, – Vakarų šalys pažymėjo bendrame pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius