Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV sukaupė milijonus šalyje dar nepatvirtintos vakcinos dozių, bet su Europa nesidalija

JAV prezidento Joe Bideno administracija kaupia milijonus šalyje dar nepatvirtintos vakcinos nuo COVID-19 dozių, tačiau nesutinka jomis dalytis su vakcinų stokojančiomis sąjungininkėmis Europoje, nurodo „The Associated Press“.
„AstraZeneca“ vakcina
„AstraZeneca“ vakcina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Sąjunga (ES) jau patvirtino „AstraZeneca“ vakciną nuo koronaviruso, o JAV jai uždegta žalia šviesa kol kas nebuvo.

Amerikos partnerės dabar prašo J.Bideno administracijos leisti tiekti JAV pagamintas vakcinas į kitas šalis, ypač todėl, kad Jungtinės Valstijos jau užsitikrino pakankamai vakcinų dozių, jog iki gegužės pabaigos paskiepytų visus suaugusius amerikiečius, o iki liepos pabaigos – visą JAV populiaciją.

„AstraZeneca“ tvirtina, kad JAV pagamintos vakcinos dozės priklauso JAV vyriausybei, o tam, jog galėtų jas tiekti į kitas šalis, turėtų gauti Baltųjų rūmų patvirtintimą.

VIDEO: Prof. A.Žvirblienė: ką turėtume žinoti apie vakciną nuo koronaviruso?

„Suprantame, kad kitos vyriausybės galėjo susisiekti su JAV vyriausybe dėl „AstraZeneca“ vakcinos dozių paaukojimo. Ir mes prašėme JAV vyriausybės apsvarstyti šiuos prašymus“, – sakė „AstraZeneca“ atstovas spaudai Gonzalo Viña.

Europos Sąjungai siekiant pagerinti Donaldo Trumpo prezidentavimo metais atšalusius santykius su JAV, vakcinos išlieka aštriu klausimu. Kai kurie Europoje tai suvokia kaip D.Trumpo politikos „Amerika – pirmiausia“ tąsą, rašo „The Associated Press“.

ES šalių narių ambasadoriai šią savaitę aptarė šį klausimą. Vokietijos vyriausybė penktadienį sakė kalbanti su JAV pareigūnas apie vakcinų tiekimą, tačiau pabrėžė, jog Europos Komisija (EK) vadovauja vakcinų pirkimui.

J.Bidenas ir EK pirmininkė Ursula von der Leyen nurodė atstovams aptarti tiekimo grandines vakcinų gamyboje.

VIDEO: Prof. V.Usonis: ką turėtume žinoti apie vakciną nuo koronaviruso?

„Tikiuosi, kad abiejose Atlanto pusėse užtikrinsime, jog pakankamas vakcinų dozių kiekis būtų tiekiamas pagal tvarkarštį tam, kad būtų užbaigtos vakcinacijos kampanijos“, – sakė EK pirmininkės atstovas spaudas.

JAV turi sukaupusios daugiau nei 10 mln. „AstraZeneca“ vakcinų.

„Norime būti pernelyg apsirūpinę ir pernelyg pasiruošę“, kad amerikiečiai galėtų būti paskiepyti, jei kiltų nenumatytų kliūčių gamybos procese, penktadienį sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki.

„Niekam nedavėme JAV vyriausybės (vakcinos) dozių“, – sakė ji.

Paklaustas apie vakcinų atsargas, Baltųjų rūmų kovos su COVID-19 koordinatorius Jeffas Zientsas sakė, kad „turime nedidelį „AstraZeneca“ vakcinų inventorių, kuris galėtų būti tiekiamas amerikiečiams kiek įmanoma greičiau“.

Pasak jo, JAV laikosi tokių pat procedūrų, kokios galiojo kitoms jau patvirtintoms vakcinoms.

Vaistų gamintojai, kurie iš JAV vyriausybės gavo paramą vakcinų kūrimui ar jų gamybos plėtrai, privalo pirmąsias dozes parduoti JAV.

Iš pradžių buvo tikėtasi, kad „AstraZeneca“ taps pirmąja JAV patvirtinta vakcina, todėl vyriausybė dar prieš užbaigiant klinikinius bandymus užsakė 300 mln. dozių, kurių užtektų 150 mln. amerikiečių.

Kompanija šį mėnesį sakė, kad iki kovo pabaigos turės apie 30 mln. vakcinos dozių, prieinamų JAV vyriausybei. Dar 20 mln. dozių žada iki balandžio pabaigos.

Dėl tokios JAV politikos nepatenkintos ir kaimyninės Kanada bei Meksika, kurios priverstos pirkti vakcinas, pagamintas kitame žemyne, o ne už sienos, rašo „The Associated Press“.

Tuo pat metu J.Bideno administracija užsitikrino pakankamai vakcinų „Moderna“, „Pfizer“ ir „Johnson & Johnson“ dozių, kad iki metų pabaigos paskiepytų visą JAV populiaciją.

JAV taip pat užsakė 110 mln. „Novavax“ vakcinos, kuri greičiausiai bus patvirtinta kitą mėnesį, dozių.

ES nepatenkinta ir kompanija „AstraZeneca“, kadangi ji blokui tiekia mažiau dozių nei pažadėjo. Vietoj 80 mln. dozių pirmąjį ketvirtį kompanija Bendrijai gali perduoti tik pusę.

Nepaisant vakcinų trūkumo namuose, ES pastarosiomis savaitėmis leido daugiau nei 34 mln. vakcinų nuo COVID-19 dozių eksportą, įskaitant 953 723 dozių į JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius