Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 23 /13:00

JAV sutiko tiekti Ukrainai letalinę ginkluotę

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija patvirtino planą tiekti Ukrainai letalinę ginkluotę, įskaitant prieštankines raketas „Javelin“.
Raketų paleidimo sistema „Javelin“
Raketų paleidimo sistema „Javelin“ / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Šią informaciją penktadienį pateikė keli amerikiečių pareigūnai, neturėję įgaliojimo viešai komentuoti šį sprendimą, todėl pageidavę neskelbti jų vardų.

Šis žingsnis žymi reikšmingą pokytį JAV pozicijoje dėl pagalbos Ukrainos kariuomenei, kovojančiai su separatistais, anot Vašingtono, remiamais, ginkluojamais ir apmokomais Rusijos. Tikėtina, kad šis sprendimas padidins JAV priešpriešą su Kremliumi.

Kongresas turi galimybę sustabdyti siūlomus ginkluotės pardavimus užsieniui, bet mažai tikėtina, kad šiuo atveju taip pasielgs. Įstatymų leidėjai jau seniai ragino aprūpinti Ukrainą letaline ginkluote.

Tarp naujai planuojamų pasiųsti ginklų – amerikiečių gamybos prieštankinės raketos „Javelin“, kurių Ukraina jau seniai siekė įsigyti, kad galėtu apsiginti nuo Maskvos remiamų separatistų, turinčių daug tankų ir kitokios šarvuotosios technikos, anot Kijevo, gaunamos iš Rusijos.

Iki šiol JAV aprūpindavo Ukrainą pagalbine įranga, o privačioms bendrovėms suteiktas leidimas parduoti pėstininkų ginklų – pavyzdžiui, šautuvų.

Valstybės departamentas nesutiko patvirtinti, kad letalinių ginklų bus pasiųsta, tik nurodė, jog Jungtinės Valstijos planavo užtikrinti Kijevui „sustiprintus ginamuosius pajėgumus“. Departamentas pabrėžė, kad šios pagalbos pobūdis bus „visiškai gynybinis“.

„Labai pavojingas sprendimas“

Rusijos senatorius Aleksejus Puškovas šeštadienį pareiškė, kad Vašingtono sprendimas perduoti Kijevui prieštankinės ginkluotės gali Jungtines Valstijas įtraukti į konfliktą Rytų Ukrainoje.

„Šis sprendimas labai pavojingas: tokių ginkluotės sistemų tiekimas yra paskatinimas Kijevo jėgoms, pasisakančioms už Donbaso (Rytų Ukrainos) problemos karinį sprendinį“, – jis sakė žurnalistams.

Įstatymų leidėjas pabrėžė, kad JAV gali neapsiriboti šių ginklų pardavimu ir labiau įsitraukti į konfliktą Ukrainoje.

„Nes paskui po šių sistemų gali būti pasiųsti amerikiečių kariniai patarėjai, techniniai specialistai, turintys mokyti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas naudoti šias sistemas. Taigi, vyks laipsniškas įsitraukimas į galimą karinį konfliktą Ukrainos rytuose“, – aiškino A. Puškovas.

„Gynybinė ginkluotė“

Nors prieštankiniai raketiniai kompleksai „Javelin“ gali būti skirti žudyti, idėjos šalininkai tvirtina, kad ši ginkluotė yra „gynybinė“, nes ukrainiečiai ją naudos ginti savo teritoriją ir pasipriešinti Rusijai, o ne užpulti užsienio šalį ar užgrobti naujas teritorijas.

Pagal JAV įstatymus, Valstybės departamentas privalo pranešti Kongresui apie planuojamą ginkluotės pardavimą, o kongresmenai turi galimybę sustabdyti siūlomus ginkluotės pardavimus užsieniui, bet mažai tikėtina, kad šiuo atveju taip pasielgs. Įstatymų leidėjai jau seniai ragino aprūpinti Ukrainą letaline ginkluote.

Vašingtonas šį sprendimą priėmė tarptautinei bendruomenei tebebandant išspręsti 2014-aisiais prasidėjusį Kijevo ir Maskvos konfliktą tarp Rusijos remiamų separatistų ir vyriausybės pajėgų Ukrainos rytuose. Prancūzija, Rusija ir Vokietija 2015 metais sudarė taikos susitarimą, dėl kurio regione šiek tiek sumažėjo smurto, bet kovos galutinai nenutrūko. Be to, susitarime numatytas politinis susitarimas taip pat nebuvo visiškai įgyvendintas.

Neseniai JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) perspėjo, kad šiemet Rytų Ukrainoje smurto atvejų skaičius išaugo 60 procentų. Anksčiau šį mėnesį jis sakė, kad Rusijos dalyvavimas tame konflikte yra aukščiausias įtampos taškas tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių.

„Tai yra vienintelė ir pati sudėtingiausia kliūtis vėl normalizuoti santykius su Rusija, o mes labai norėtume tai padaryti“, – pareiškė R. Tillersonas.

Be kita ko, prasidėjo diskusijos, kad į Rytų Ukrainą turi būti siunčiama Jungtinių Tautų taikos palaikymo misija, padėsianti užtikrinti ne tik vietos gyventojų, bet ir vyriausybės kontroliuojamose teritorijose esančių Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijos stebėtojų saugumą.

JAV ir kitos šalys atsargiai, bet teigiamai įvertino Rusijos prezidento Vladimiro Putino pasiūlymą į tą regioną atsiųsti taikos palaikymo misiją. Vis dėlto nesutariama, kaip ir kur taikdariai turėtų veikti, ir ar jie bus dislokuoti tik ties „konflikto linija“ tarp separatistų ir vyriausybės pajėgų.

Anksčiau tiek B. Obamos, tiek D. Trumpo administracijos reiškė nerimą, kad daugiau ginklų nepadės išspręsti konflikto, ypač todėl, kad Rusija yra puikiai apsirūpinusi ginkluote ir gali atsakyti į Ukrainos veiksmus dar labiau eskaluodama konfliktą. Letalinių ginklų siuntimas Ukrainai taip pat kelia grėsmę, kad nuo amerikietiškų ginklų gali žūti rusų karių, o tokia situacija gali priartinti JAV ir Rusijos – branduolinį ginklą turinčių šalių – tiesioginę konfrontaciją.

B. Obamos vadovavimo laikotarpiu Vašingtonas paskelbė Rusijai sankcijas už tai, kad ji aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. D. Trumpo administracija tvirtina, kad neatšauks tų sankcijų, kol Maskva negrąžins atplėštos teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius