-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV sveikatos apsaugos sekretorius susitiko su Taivano prezidente

JAV vyriausybės narys pirmadienį susitiko su Taivano lydere per amerikiečių aukščiausio rango delegacijos vizitą į šią salą nuo 1979-ųjų, kai Vašingtonas atšaukė Taibėjaus diplomatinį pripažinimą. Pekinas griežtai pasmerkė šį vizitą.
JAV sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras
JAV sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras atvyko į Taibėjų trijų dienų vizito, kad pareikštų paramą salai puoselėjant bendras demokratines vertybes ir sėkmingai suvaldant koronaviruso epidemiją.

Šis vizitas surengtas tvyrant didžiulei įtampai tarp Pekino ir Vašingtono. Dvi didžiausios pasaulio ekonomikos nesutaria įvairiais prekybiniais, kariniais ir saugumo klausimais, taip pat dėl koronaviruso pandemijos.

Kinija autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors sugrąžins joje savo kontrolę, prireikus – karine jėga. A.Aznaro vizitą Pekinas pavadino grėsme „taikai ir saugumui“.

Pirmadienį ryte sveikatos apsaugos sekretorius susitiko su Taivano prezidente Tsai Ing-wen. Pekinas itin nepalankiai žiūri į Tsai Ing-wen, nes ji salą laiko faktiškai suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi.

„Taivano atsakas į COVID-19 buvo vienas sėkmingiausių pasaulyje, ir prie to neabejotinai prisisėjo Taivano visuomenės ir kultūros laisvumas, skaidrumas ir demokratiškumas“, – sakė A.Aznaras salos prezidentei.

Tsai Ing-wen savo ruožtu padėkojo Jungtinėms Valstijoms už paramą salos siekiui tapti Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) nare. Pekinas blokuoja Taivano pastangas prisijungti prie PSO.

„Politiniai sumetimai neturėtų būti viršesni už teisę į sveikatą“, – sakė Tsai Ing-wen ir pridūrė, kad Pekino atsisakymas leisti Taivanui prisijungti prie PSO „labai apmaudžiu“.

Paklaustas apie Pekino įtūžį dėl jo vizito, A.Aznaras atmetė Kinijos kritiką.

Anot sekretoriaus, jo kelionės tikslas – „patvirtinti glaudžią Jungtinių Valstijų ir Taivano partnerystę saugumo, prekybos, sveikatos apsaugos srityse, taip pat puoselėjant bendras demokratijos, ekonominės nepriklausomybės ir laisvės vertybes“.

A.Azaras anksčiau yra išsakęs aštrios kritikos Pekino veiksmams kovojant su naujuoju koronavirusu, praėjusių metų pabaigoje atsiradusiu centrinėje Kinijoje, taip pat kritikavęs PSO.

Pirmadienį jis pakartojo savo poziciją.

"[Taivanas] labai anksti suprato... kad negalima pasitikėti iš ten [Pekino] ateinančia informacija ar Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtinimais“, – kalbėjo jis.

A.Azaras taip pat planuoja susitikti derybų su Taivano sveikatos apsaugos ministru Chen Shih-chungu ir užsienio reikalų ministru Josephu Wu.

Pastaraisiais metais įtampa abipus Taivano sąsiaurio padidėjo, Kinijai stengiantis izoliuoti salą nuo išlikusių negausių jos diplomatinių sąjungininkų.

Vašingtonas diplomatinius santykius su Taibėjumi nutraukė 1979 metais ir pripažino Pekino vyriausybę vienintele teisėta Kinijos valdžia, bet Jungtinės Valstijos išlieka pagrindinės Taivano ginkluotės tiekėjos.

Vašingtonas istoriškai buvo atsargus palaikydamas oficialius ryšius su Taibėjumi, bet tai smarkiai pasikeitė prie JAV vairo stojus Donaldui Trumpui, kuris vis dažniau ėmė per Taivaną atsakyti Pekinui, aštrėjant santykiams tarp dviejų valstybių.

Pastarąjį kartą JAV ministrų kabineto narys vizito Taivane buvo atvykęs 2014 metais: saloje lankėsi Aplinkos apsaugos agentūros vadovė.

2000-aisiais į Taivaną buvo atvykęs JAV susisiekimo sekretorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius