TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 19 /19:35

JAV teigia, kad Kinija svarsto apie ginklų tiekimą Rusijai Ukrainos kare

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį pareiškė, kad Kinija svarsto galimybę tiekti ginklus Rusijai jos kare prieš Ukrainą, ir perspėjo Pekiną, kad bet koks tiekimas „sukels rimtų problemų“.
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi
JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi / „AP“/„Scanpix“

Paklaustas, ką reikštų mirtina parama, jis atsakė, kad „viską – nuo šaudmenų iki pačių ginklų“.

Panašių komentarų A.Blinkenas pateikė keliuose interviu Amerikos televizijai iš Vokietijos, kur šeštadienį dalyvavo Miuncheno saugumo konferencijoje ir susitiko su savo kolega iš Kinijos Wang Yi.

Tuomet jis pasakė Wang Yi, kad „jei Kinija teiks materialinę paramą Rusijai arba padės sistemingai vengti sankcijų“, tai turės pasekmių, sakė Valstybės departamento pareigūnas.

Įtempti santykiai

Apskritai JAV komentarai buvo vienas aiškiausių įspėjimų, kad Kinija gali būti pasirengusi ne tik retoriškai, politiškai ar diplomatiškai remti Rusiją, bet ir padėti jai ginkluotis beveik metus trunkančioje kovoje su Ukraina.

Be to, jie buvo paskelbti tuo metu, kai jau ir taip įtempti JAV ir Kinijos santykiai buvo dar labiau išbandyti, Vašingtonui numušus, jo teigimu, didelį Kinijos sekimo balioną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos šnipinėjimo balionas buvo numuštas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos šnipinėjimo balionas buvo numuštas.

A.Blinkenas sekmadienį, dalyvaudamas televizijos ABC laidoje, pabrėžė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas dar praėjusių metų kovą perspėjo savo kolegą Kinijoje Xi Jinpingą nesiųsti ginklų Rusijai.

Nuo to laiko „Kinija stengėsi neperžengti šios ribos, taip pat nepardavinėjo mirtinų ginklų sistemų, skirtų naudoti mūšio lauke“, – teigė su šiuo klausimu susipažinęs šaltinis administracijoje.

Miuncheno konferencijoje dalyvavęs aukščiausio rango respublikonų senatorius Lindsey Grahamas teigė, kad būtų didelė klaida, jei Kinija aprūpintų Rusiją ginklais.

Jis sakė, kad tai daryti dabar būtų „be galo kvaila. Tai būtų tas pats, kas pirkti bilietą į „Titaniką“ po to, kai pamatėte filmą.

Jokio atsiprašymo

L.Grahamas, garsėjantis kaip gerai informuotas užsienio politikos šalininkas, taip pat sakė matantis neabejotinų ženklų, kad JAV netrukus paskelbs apie planus apmokyti Ukrainos naikintuvų pilotus.

L.Grahamas sakė manantis, kad JAV turėtų paskelbti Rusiją terorizmo rėmėja dėl jos veiksmų Ukrainoje, o tai reikštų, kad Kinijai ar bet kuriai kitai šaliai, tiekiančiai jai ginklus, būtų taikomos sankcijos.

Nepanašu, kad A. Blinkeno pokalbis su Wang Yi būtų sumažinęs įtampą po to, kai įvyko aukščiausio lygio šalių susitikimas dėl vasario 4 dieną JAV naikintuvų numušto Kinijos oro baliono.

„Paprasčiausiai pasakiau jam, kad tai nepriimtina ir daugiau turi niekada nebepasikartoti“, – apie incidentą su balionu CBS sakė A. Blinkenas.

Wang Yi šeštadienį neįprastai griežtai atmetė JAV kaltinimus dėl šnipinėjimo dideliame aukštyje ir pavadino juos „isteriškais ir absurdiškais“.

A. Blinkenas sekmadienį sakė, kad iš jo kolegos nebuvo „jokio atsiprašymo“.

Griežtas apsikeitimas nuomonėmis įvyko kitą dieną po to, kai JAV viceprezidentė Kamala Harris apkaltino Maskvą Ukrainoje vykdant „nusikaltimus žmoniškumui“, o Rusijos pajėgas – „plačiai paplitusiais ir sistemingais“ išpuoliais prieš šalies civilius gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius