Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV teisingumo departamentas pasišovė padėti universitetų diskriminuojamiems baltaodžiams

JAV teisingumo departamento pareigūnai planuoja įsteigti projektą, padėsiantį nubausti aukštojo mokslo įstaigas, studentų priėmimo proceso metu taikančias rasinę diskriminaciją mažinančią politiką, dėl kurios nukenčia baltaodžiai kandidatai, rašo „The Washington Post“.
B.Obamai bekalbant prapliupo lietus, studentai kiaurai permirko.
JAV teisingumo departamentas pasišovė padėti universitetų diskriminuojamiems baltaodžiams / AFP/Scanpix nuotr.

Pranešama, kad projektą ketina vykdyti Teisingumo departamento Civilinių teisių padalinys.

Su padalinio viduje išplatintu pranešimu susijęs asmuo tikino, kad įstaiga šiuo metu ieško teisininkų, kuriems būtų įdomu dirbti „su tyrimais ir galimomis bylomis, susijusiomis su tyčine diskriminacija rasės pagrindu, patiriama priėmimo į koledžus ir universitetus proceso metu“.

Pareigūnų teigimu, projektą vykdys ne Civilinių teisių padalinio Švietimo galimybių skyrius, kuriame teisininkai dirba su universitetais susijusiomis bylomis. Šio baltaodžių diskriminaciją siekiančio sumažinti projekto imsis pagrindinis padalinio biuras.

Teisingumo departamento atstovė spaudai Sarah Isgur Flores nepatvirtino projekto ir teigė nekomentuosianti su personalu susijusių klausimų.

Švietimo departamento atstovė spaudai neatsakė, ar ši tarnyba prisidės prie diskriminacijos mažinimo koledžuose.

Kenčia baltaodžiai kandidatai

Viena aukšta pareigūnė yra išreiškusi skepticizmą dėl priėmimo į universitetus rasės pagrindu.

2005-aisiais Candice Jackson, laikinai einanti Švietimo departamento Civilinių teisių biuro vadovės pareigas, rašė, kad tokia politika sumenkina „žalą, kurią patiria asmenys, nukentėję nuo diskriminacijos mažinimo politikos veiksmų“.

2005-aisiais Candice Jackson, laikinai einanti Švietimo departamento Civilinių teisių biuro vadovės pareigas, rašė, kad tokia politika sumenkina „žalą, kurią patiria asmenys, nukentėję nuo diskriminacijos mažinimo politikos“.

Du su vidinėmis diskusijomis Teisingumo departamento Civilinių teisių padalinyje susiję asmenys, besispecializuojantys švietimo srityje, atsisakė dirbti su šiuo projektu.

Jie nerimauja, kad projektas prieštarauja ilgalaikiam padalinio požiūriui į civilines teises ir švietimo galimybes.

Anonimais norėję išlikti asmenys tikino, kad dėl šios priežasties politiniai departamento lyderiai nusprendė patys imtis projekto.

„(Jeffo) Sessionso Teisingumo departamentas, vadovaujamas politinių lyderių ir į šoną nustumdamas eilinius darbuotojus, keičia kryptį civilinių teisių klausimu“, – „The Washington Post“ sakė Vanita Gupta, buvusi Teisingumo Departamento Civilinių teisių padalinio vadovė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Sessionsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jeffas Sessionsas

V.Gupta, šiuo metu einanti prezidentės pareigas Lyderystės konferencijoje civilinių ir žmogaus teisių klausimais, pavadino tokį projektą „įžeidimu mūsų šalies vertybėms ir Civilinių teisių padalinio misijai“.

„Ilgalaikis Aukščiausiojo teismo sprendimas neprieštarauja konstitucijai ir šalies interesams. Ištisos amerikiečių kartos gavo naudos iš įvairesnių aukštojo mokslo įstaigų“, – teigė V.Gupta.

A.Bhargava: „Jo (projekto) tikslas yra įvaryti baimės ir įbauginti mokyklas, bandančias nutiesti kelią į lyderystę visiems amerikiečiams.“

Tuo tarpu buvusi B.Obamos administracijos pareigūnė Anurima Bhargava tokį projektą pavadino „gąsdinimo taktika“, nukreipta į koledžus ir universitetus.

„Projekto tikslas – įvaryti baimės ir įbauginti aukštąsias mokyklas, bandančias nutiesti kelią į lyderystę visiems amerikiečiams“, – sakė A.Bhargava, buvusi Teisingumo departamento Civilinių teisių padalinio vadovė.

Aukščiausiasis teismas yra nurodęs, kad mokymo įstaigos turėtų stengtis sukurti kuo įvairesnę studentų bendruomenę, o rasė gali tapti vienu iš keleto faktorių sprendžiant, ar priimti studentą.

Paskutinį kartą teismas tokias pažiūras įtvirtino 2016-ųjų birželį, nuspręsdamas, kad 4 iš 3 rase paremtos priėmimo į Teksaso universitetą politikos atvejai neprieštarauja konstitucijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius