Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV trečią dieną iš eilės užfiksavo COVID-19 atvejų paros prieaugio rekordą

Jungtinėse Valstijose trečią dieną užfiksuotas didžiausias nuo pandemijos pradžios sergamumas koronavirusine infekcija COVID-19, patvirtinus daugiau kaip 127 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, penktadienį pranešė Johnso Hopkinso universitetas.
Koronavirusas JAV
Koronavirusas JAV / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Baltimorėje įsikūręs universitetas pridūrė, kad per parą iki penktadienio 20 val. 30 min. vietos (šeštadienio 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku mirė 1 149 anksčiau koronavirusu užsikrėtę žmonės.

COVID-19 epidemija šalyje plečiasi jau kelias savaites. Dabar blogiausia padėtis susiklosčiusi Vidurio Vakarų regione, bet šalies pietuose, šiaurės rytuose ir vakaruose per parą nustatomų naujų infekcijos atvejų skaičius artėja prie pavasarį per pirmąją COVID-19 bangą stebėto lygio.

Kol kas mirštamumas išlieka daug mažesnis nei pavasarį, bet penktadienis buvo ketvirta diena iš eilės, kai per parą mirė daugiau kaip tūkstantis žmonių. Vėliausiai tokio lygio COVID-19 pacientų mirštamumas Jungtinėse Valstijose buvo stebimas rugsėjo pradžioje.

Iki penktadienio vakaro Jungtinėse Valstijose, kurios yra labiausiai koronaviruso pandemijos paveikta šalis tiek pagal bendrą mirčių, tiek pagal užsikrėtimo atvejų skaičių, buvo nustatyta daugiau kaip 236 tūkst. su koronavirusu susijusių mirčių ir 9,7 mln. COVID-19 atvejų.

Tikėtina, kad sergamumas toliau didės vėstant orams ir žmonėms daugiau kontaktuojant uždarose patalpose. Tokios sąlygos virusui plisti yra pačios palankiausios.

Vėsesnis ir sausesnis oras taip pat gali sukurti palankias sąlygas ilgiau išlikti gyvybingam ore ir ant paviršių.

Tikėtina mažesnio negu stebėto pavasarį mirštamumo priežastis – kad šiuo metu epidemija geografiškai yra tolygiau išplitusi visose Jungtinėse Valstijose, todėl ligoninės įstengia susitvarkyti su pacientų apkrova.

Be to, gydytojai taip pat išmoko geriau gydyti sunkius COVID-19 atvejus: pacientai guldomi ant pilvo; jeigu įmanoma – stengiamasi nenaudoti dirbtinio plaučių vėdinimo aparatų arba naudoti mažesnį slėgį, kai jie būtini. Bene svarbiausia, kad pacientams dabar duodama steroidinių preparatų, tokių kaip deksametazonas, siekiant nuslopinti pernelyg audringą autoimuninį atsaką, vadinamą citokinų audra.

Dabar tarp užsikrėtusiųjų didesnę dalį sudaro jaunesni žmonės, kuriems sunkios formos susirgimas išsivysto rečiau.

Vakcinų gamintojos „Moderna“ ir „Pfizer“ nurodė galbūt būsiančios pasirengusios lapkričio gale prašyti patvirtinti jų kuriamus preparatus, kad juos būtų galima naudoti ekstremaliais atvejais.

Tačiau kai vakcinos taps prieinamos, jos tikriausiai bus tik vidutiniškai veiksmingos, todėl žmonėms toliau reikės dėvėti kaukes, laikytis atstumo ir rankų higienos, kad pandemija pasibaigtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius