Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius: Kinija veikia vis „represyviau, agresyviau“

Stiprėjanti Kinija meta iššūkį pasaulio tvarkai, veikdama vis „represyviau“ ir „agresyviau“, naudodamasi savo įtaka, sekmadienį parodytame interviu sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Pastaruosius kelerius metus stebėjome, kaip Kinija veikia vis represyviau namuose ir agresyviau – užsienyje. Tai yra faktas“, – televizijos CBS laidai „60 Minutes“ sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Šis komentaras nuskambėjo JAV prezidentas Joe Bidenas per savo pirmąją kalbą Kongresui trečiadienį pabrėžus, kad jis nesiekia konfliktuoti su Pekinu.

VIDEO: Kompasas: kaip po šimto J.Bideno dienų keičiasi Amerika?

J. Bidenas nurodė pasakęs Kinijos prezidentui Xi Jinpingui, kad XXI amžiuje dominuojantis veiksnys bus konkurencija ir kad „mes sveikiname konkurenciją, tačiau nesiekiame konflikto“.

Pasak A. Blinkeno, Kinija yra „vienintelė šalis pasaulyje, turinti karinį, ekonominį, diplomatinį pajėgumą pakenkti arba mesti iššūkį taisyklėmis grindžiamai tvarkai, kuri mums labai rūpi ir kurią esame pasiryžę ginti“.

„Tačiau norime labai aiškiai kai ką pasakyti... mūsų tikslas – ne varžyti Kiniją, ją stabdyti, nugalėti. Tikslas – išlaikyti šią taisyklėmis grindžiamą tvarką, kuriai Kinija meta iššūkį“, – pridūrė valstybės sekretorius.

Per pastaruosius kelerius metus įtampa tarp Kinijos ir JAV labai padidėjo, Vašingtonui taip pat reaguojant į Pekino ryžtingus karinius veiksmus ir žmogaus teisių pažeidimus, įskaitant represinį elgesį su daugiausiai musulmoniška uigūrų mažuma, Jungtinių Valstijų įvardytą prilygstančiu genocidui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius