-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius M.Pompeo pradėjo kelionę po Vidurinius Rytus

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo antradienį atvyko į Jordaniją ir pradėjo kelionę po Vidurinius Rytus, kad parodytų, jog Vašingtonas lieka įsipareigojęs šiam regionui, nepaisant prezidento Donaldo Trumpo netikėto sprendimo išvesti amerikiečių karius iš Sirijos.
M.Pompeo pradėjo kelionę po Vidurinius Rytus
M.Pompeo pradėjo kelionę po Vidurinius Rytus / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV diplomatijos vadovas, pradėdamas ilgiausią kelionę nuo darbo šiame poste pradžios praeitais metais, pažadėjo, kad džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS), patyrusiai daugybę karinių pralaimėjimų, nebebus leista persigrupuoti ir atsigauti.

Tačiau džihadistų keliama grėsmė išlieka, o padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija pranešė, kad kovotojai, gindami savo paskutiniąją tvirtovę, nužudė 23 JAV remiamų pajėgų narius per kontrataką Rytų Sirijoje.

Išvykęs į kelionę po aštuonias arabų šalių sostines M.Pompeo sakė žurnalistams parodysiantis, kad „Jungtinės Valstijos tebėra įsipareigojusios vykdyti visas misijas, dėl kurių esame su jais pasirašę per pastaruosius dvejus metus“.

Aštuonias dienas truksianti kelionė buvo surengta po praeitą mėnesį D.Trumpo netikėto pareiškimo, kad JAV artimiausiu laiku išves iš Sirijos visą savo kontingentą – apie 2 tūkst. karių.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV kariai Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./JAV kariai Sirijoje

Pasak prezidento, „Islamo valstybė“, dar žinoma kaip ISIS, jau yra įveikta.

Tačiau po šio pareiškimo D.Trumpo patarėjai kalbėjo, kad šis išvedimas veikiausiai nebus skubus. Nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas pirmadienį viešėdamas Jeruzalėje sakė, kad JAV prieš pasitraukdamos iš Sirijos sieks įsitikinti, jog IS tikrai įveikta.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Johnas Boltonas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Johnas Boltonas

M.Pompeo pabrėžė, kad IS iškilo per D.Trumpo pirmtako Baracko Obamos kadenciją, ir teigė, kad kampanija, siekusi sugriauti šio judėjimo įkurtą „kalifatą“ Sirijoje ir Irake, buvo „nepaprastai sėkminga“.

„Esu įsitikinęs, kad toliau užtikrinsime, jog toks iškilimas, kokį ISIS patyrė dirbant Obamos administracijai, niekada nebeįvyktų“, – valstybės sekretorius sakė skrisdamas į Amaną.

Dėmesys Iranui

Po vizito Jordanijoje M.Pompeo apsilankys Egipte, kur pasakys svarbią kalbą apie JAV politiką Viduriniuose Rytuose.

Vėliau jis vyks į Manamą, Abu Dabį, Dohą, Rijadą, Maskatą, Kuveitą ir galbūt Bagdadą.

Daug dėmesio per šią kelionę bus skiriama pastangoms išlaikyti regioninę koaliciją prieš Iraną – Saudo Arabijos ir Izraelio – JAV sąjungininkų – pagrindinį priešininką.

„Tai koalicija, suprantanti, kad didžiausios grėsmės – terorizmas ir Irano Islamo Respublika – yra dalykai, dėl kurių turėtume dirbti kartu. Telksime visus išteklius – jų ir mūsų – kad pasiektume šiuos tikslus“, – sakė M.Pompeo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

Pernai D.Trumpas pasitraukė iš daugiašalės sutarties, sudarytos 2015 metais, per B.Obamos kadenciją, numatančios, kad Iranas turi suvaržyti savo branduolinę programą mainais į skaudžių ekonominių sankcijų atšaukimą.

M.Pompeo ne kartą yra pareiškęs, kad Iranas yra „didžiausias pasaulyje teroro rėmėjas“.

Jis atkreipdavo dėmesį į Teherano veiksmus prieš jo politinius oponentus, pasitraukusius į Europą, taip pat teikiamą paramą kovotojų judėjimams, tokiems kaip Libano „Hizbollah“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius