Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius sekmadienį Romoje susitiks su nauju Izraelio diplomatijos vadovu

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sekmadienį surengs pirmąjį susitikimą su nauju Izraelio užsienio reikalų ministru Yairu Lapidu nuo jo darbo pradžios, pranešė vienas amerikiečių pareigūnas.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Centristinių pažiūrų Y.Lapidas, subūręs koaliciją, nuvertusią veteraną lyderį Benjaminą Netanyahu, atskris į Romą susitikti su A.Blinkenu, tęsiančiu kelionę po Europą, trečiadienį sakė pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

Tikėtina, kad Y.Lapidas ir A.Blinkenas aptars JAV lūkesčius, kad būtų sutvirtintos trapios paliaubos, praeitą mėnesį paskelbtos Izraelio ir Gazos Ruožą kontroliuojančio palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“. Šis susitarimas užbaigė 11 dienų trukusią ginkluotą konfrontaciją, kai „Hamas“ leido raketų salves į žydų valstybę atsakydamas į, anot islamistų, izraeliečių provokacijas Jeruzalėje. Izraelis savo ruožtu atsakė intensyviais aviacijos ir artilerijos smūgiais palestiniečių anklavui.

JAV prezidento Joe Bideno administracija iškart ėmėsi stiprinti ryšius su nauja Izraelio vyriausybe, vadovaujama nacionalistinių pažiūrų premjero Naftali Bennetto.

J.Bideno Demokratų partijos santykiai su B.Netanyahu buvo gana įtempti. Buvęs premjeras atkakliai smerkė vadovaujant ankstesniam JAV prezidentui demokratui Barackui Obamai sudarytą daugiašalį susitarimą dėl Irano branduolinės programos.

B.Netanyahu taip pat kurstė JAV kairiosios stovyklos įtūžį dėl savo palankumo ultradešiniesiems elementams.

A.Blinkenas tikriausiai taip pat kalbėsis su Y.Lapidu apie šiuo metu Vienoje vykstančias derybas, kurių tikslas – atgaivinti branduolinį susitarimą su Iranu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius