-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV valstybės sekretorius spaudė Pekiną dėl uigūrų, Honkongo, Tibeto

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas per pirmąjį Amerikos ir Kinijos aukščiausio rango diplomatijos pareigūnų pokalbį nuo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) kadencijos pradžios spaudė Pekiną dėl elgesio su uigūrais, tibetiečiais ir Honkongo klausimu, bet Kinija gynė savo politiką.
Uigurai Kinijoje
Uigurai Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV ir Kinijos pareigūnai kalbėjosi telefonu penktadienį Vašingtono laiku. Po pokalbio Valstybės departamento paskelbtame pranešime sakoma, kad A. Blinkenas, kalbėdamasis su Centrinės užsienio reikalų komisijos direktoriumi Yang Jiechi, pažymėjo, jog Jungtinės Valstijos „ir toliau gins žmogaus teises ir demokratines vertybes, taip pat ir Sindziange, Tibete bei Honkonge“.

Pareiškime nurodoma, kad naujasis valstybės sekretorius taip pat „paragino Kiniją prisijungti prie tarptautinės bendruomenės ir pasmerkti karinį perversmą Birmoje (Mianmare)“.

JAV diplomatijos vadovas pažymėjo, kad Vašingtonas reikalaus Pekino „atsakomybės už pastangas kelti grėsmę stabilumui Indijos ir Ramiojo vandenyno regione, taip pat abipus Taivano sąsiaurio, ir už taisyklėmis paremtos tarptautinės sistemos silpninimą“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

A.Blinkenas per jo kandidatūros svarstymą Senate teigė palaikantis griežtą buvusio prezidento Donaldo Trumpo poziciją Kinijos atžvilgiu. Tai yra vienas iš nedaugelio klausimų, dėl kurio sutaria dabartinė ir buvusi administracijos.

Yang Jiechi pokalbio metu įspėjo, kad Honkongas, Sindziangas ir Tibetas yra „Kinijos vidaus reikalai“ ir kad „jokios išorės jėgos negali į juos kištis“, taip pat paragino Vašingtoną ištaisyti pastarų metų „klaidas“. Apie tai paskelbė Kinijos ambasada JAV.

Kaip sakoma pranešime, Yang Jiechi taip pat paragino JAV „griežtai laikytis vienos Kinijos principo“, pagal kurį Taivanas yra neatsiejama Kinijos teritorijos dalimi. Anot kinų pareigūno, „Taivano klausimas yra svarbiausias ir opiausias Kinijos ir JAV santykių klausimas“.

A.Blinkenas yra sakęs, kad sutinka su D.Trumpo kadencijos metu paskelbta Valstybės departamento išvada, jog Pekinas vykdo uigūrų etninės mažumos genocidą vakariniame Sindziango regione. Žmogaus teisių grupių duomenimis, šiame regione „perauklėjimo“ stovyklose kalinami daugiau nei milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų.

Pekinas taip pat sustiprino represijas Honkonge ir pagal naują saugumo įstatymą už „ardomąją veiklą“ suėmė pagrindinius aktyvistus.

Vis dėlto prezidentas J.Bidenas, ketvirtadienį kalbėdamas apie užsienio politiką, pareiškė, kad „esame pasirengę bendradarbiauti su Pekinu, kai tai atitinka Amerikos interesus“.

A.Blinkenas anksčiau sakė, kad JAV ir Kinija – didžiausios pasaulyje atmosferos teršėjo šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis – galėtų bendradarbiauti klimato kaitos srityje.

Pekinas nuo seno palaiko privilegijuotus santykius su Mianmaru ir rėmė chuntą, kuri prieš dešimtmetį užleido vietą demokratijai.

Šią savaitę Mianmaro kariškiai įvykdė perversmą ir suėmė šios Pietryčių Azijos valstybės civilę lyderę Aung San Suu Kyi. Kinijos valstybinė žiniasklaida tai pavadino „reikšminga ministrų kabineto pertvarka“.

J.Bidenas, pažadėjęs skatinti demokratiją visame pasaulyje po D.Trumpo flirto su autokratiniais lyderiais, griežtai pasmerkė perversmą ir pagrasino sankcijomis, jei kariuomenė neatsisakys valdžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius