Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV vėl paskelbtas pavojus dėl radioaktyvaus nuotėkio

JAV Vašingtono valstijoje aptiktas padidėjęs radioaktyvumo lygis prie vieno branduolinių atliekų rezervuaro, pranešė penktadienį pareigūnai, vėl paskelbdami pavojų objekte, kuriame šaltojo karo laikais buvo gaminamos bombos.

Gubernatoriaus Jay Inslee, pažymėjęs, kad tiesioginio pavojaus visuomenės sveikatai nėra, paragino federalines tarnybas paspartinti sprendimo priėmimą dėl padėties Hanfordo atliekų saugykloje, kur aliarmas buvo kilęs ir prieš keturis mėnesius.

Vasarį buvo pastebėtas nuotėkis iš mažiausiai šešių radioaktyvių atliekų rezervuarų, nors radioaktyvumo lygio padidėjimo greta jų nebuvo pastebėta.

O dabar radioaktyvumas padidėjo vienoje duobėje greta rezervuaro, kurio sienelė yra dviguba. Matyt, atliekos prasiskverbė pro abu sienelės sluoksnius.

Hanfordo branduoliniame objekte, esančiame už maždaug 300 kilometrų į pietryčius nuo Sietlo, buvo gaminamas plutomis bombai, kuri privertė užbaigti Antrąjį pasaulinį karą.

Po 1945 metų plutonio gamyba čia buvo didinama šaltojo karo reikmėms, o paskutinis reaktorius buvo uždarytas 1987 metais, tačiau liko kietų ir skystų atliekų, pavojingų aplinkai.

177 rezervuaruose Hanforde laikoma milijonai galonų atliekų, nurodo Energetikos departamentas, kuris 1989 metais pasirašė sutartį su Vašingtono valstija išvalyti Hanfordo objektą.

Vašingtono valstijos Ekologijos departamento atstovė Erica Holmes paaiškino, kodėl naujasis nuotėkis kelia nerimą.

„Iki vakar vakaro manyta, kad nuotėkį sulaiko išorinis sienelės sluoksnis, bet darbininkai aptiko padidėjusį radioaktyvumą greta (rezervuaro) – nuotėkio stebėjimo duobėje“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius