Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 12 /08:52

JAV vyriausybė išvengė uždarymo: D.Trumpas nežino, ar palaikys susitarimą

Demokratai ir respublikonai pasiekė susitarimą dėl pasienio saugumo ir taip išvengė dar vieno dalinio JAV vyriausybės uždarymo. Tačiau prezidentas Donaldas Trumpas gali ir nepasirašyti šio susitarimo.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Politikai derėjosi uždarame susitikime Vašingtone. Anksčiau derybas trikdė nesutarimai dėl nelegalių migrantų sulaikymo ir prezidento Donaldo Trumpo reikalavimo finansuoti sienos statybą. Tai pat nuomonės skyrėsi dėl nelegalų migrantų sulaikymo.

Po derybų senatorius respublikonas Richardas Shelby pareiškė, kad visi neišspręsti klausimai yra išspręsti, o detales atsakingi pareigūnai suderins šią savaitę.

„Scanpix“ nuotr./Richardas Shelby
„Scanpix“ nuotr./Richardas Shelby

Pasak Kongreso narių padėjėjų, vietoj reikalaujamų 5,7 mlrd. dolerių (5,05 mlrd. eurų) sienos su Meksika statybai, fiziniams barjerams pasienyje planuojama skirti 1,3 mlrd. dolerių (1,15 mlrd. eurų).

„The Guardian“ rašo, kad šis susitarimas reiškia, jog pasienyje iškils 55 mylios (88,5 km) fiziniais barjerais įvardijamos naujos tvoros. Gruodį Baltieji rūmai reikalavo 215 mylių (346 km) ilgio barjerų.

Rinkimų kampanijos metu 2016-aisiais D.Trumpas žadėjo šalies pietuose pastatyti sieną ir „priversti Meksiką už ją sumokėti“. Ši siena, pasak prezidento, turėtų sulaikyti į JAV plūstančius nelegalius imigrantus.

Savo ruožtu demokratai tikina, kad siena yra neefektyvi ir „pinigų švaistymas“, kadangi dažniausiai asmenys nelegaliais imigrantais tampa ne kirtę pietinę sieną, o pasibaigus JAV vizos galiojimo laikui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Meksikos pasienis
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV ir Meksikos pasienis

Pirmadienį kreipdamasis į savo rėmėjus Teksase, El Paso mieste, D.Trumpas nepasakė, ar susitarimą palaikys, nes esą dar neturėjo laiko jo išstudijuoti, tačiau pabrėžė, kad niekada nepasirašys teisės akto, kuriuo į laisvę būtų masiškai paleidžiami pavojingi nusikaltėliai.

Pasiektas susitarimas turi būti patvirtintas iki penktadienio, kai baigsis kai kurių federalinių įstaigų finansavimas.

Ankstesnis dalinis vyriausybės uždarymas truko 35 dienas ir buvo ilgiausias Amerikos istorijoje. Skaičiuojama, kad jis šalies ekonomikai kainavo apie 11 milijardų dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius