TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV žiaurumus Darfūre vadina grėsmingu priminimu apie genocidą

Jungtinių Valstijų valstybės departamentas ketvirtadienį pasmerkė smurtą ir teisių pažeidimus, vykstančius Sudano Vakarų Darfūre, priskirdamas žiaurumus pirmiausia sukarintoms Greitojo palaikymo pajėgoms (RSF) ir teigdamas, kad jie grėsmingai primena apie regione anksčiau vykdytą genocidą.
Sudanas
Sudanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia tebesitęsiančius žmogaus teisių pažeidimus, piktnaudžiavimus ir siaubingą smurtą Sudane, ypač pranešimus apie plačiai paplitusį seksualinį smurtą ir žudymus dėl etninės priklausomybės Vakarų Darfūre, kuriuos vykdo Greitosios paramos pajėgos ir su jomis susijusios milicijos“, – sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

„Šiandien Vakarų Darfūre ir kitose vietovėse vykstantys žiaurumai grėsmingai primena siaubingus įvykius, dėl kurių Jungtinės Valstijos 2004 metais nusprendė, kad Darfūre buvo vykdomas genocidas“, – pareiškime teigė M.Milleris.

„Nors dėl Darfūre vykstančių žiaurumų pirmiausia kaltos RSF ir su jomis susijusios milicijos pajėgos, abi pusės yra atsakingos už nusikaltimus“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje Sudane vykstantį karą tarp sukarintų RSF ir reguliariosios kariuomenės.

M.Milleris sakė, kad vien Vakarų Darfūro sostinėje Al Geneinoje žuvo iki 1 100 civilių gyventojų, o Jungtinės Tautos praneša, kad daugiau kaip 273 000 žmonių buvo priversti palikti šį regioną.

Valstybės departamentas citavo žiniasklaidos ir Sudano konfliktų stebėjimo centro pranešimus, kuriuose teigiama, kad palydovinėse nuotraukose matyti gyvenvietės, „kurias plėšikaujančios pajėgos sulygino su žeme“.

„Moterys patiria didžiausią šio smurto naštą, o aukos ir žmogaus teisių gynimo grupės įtikinamai kaltina RSF ir su jais susijusių sukarintų grupuočių karius išžaginimais ir kitomis su konfliktu susijusio seksualinio smurto formomis“, – sakė Valstybės departamentas.

Vakarų Sudane esantis Darfūras jau seniai yra konfliktų zona.

2003–2005 metais nuo bado ir smurto, kurį daugiausia sukėlė vyriausybės kariai, mirė apie 200 000 civilių gyventojų, o 2004 metais JAV valstybės sekretorius paskelbė, kad vyko genocidas.

Prieš du mėnesius Sudane prasidėjo kovos tarp reguliariosios kariuomenės, vadovaujamos Abdel Farrah al-Burhan, ir RSF, kuriai vadovauja buvęs jo pavaduotojas Mohamed Hamdan Daglo.

Sudane kilo chaosas, kai balandžio 15-ąją prasidėjo kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano ir jo buvusio pavaduotojo, RSF vadovaujančio Mohamedo Hamdano Daglo pajėgų susirėmimai.

Per susirėmimus žuvo mažiausiai 1 800 žmonių, o kai kurios sostinės Chartumo dalys buvo sugriautos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius