Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV žiniasklaidoje – vaizdai ir įrašai iš mūšio Sirijoje, nusinešusio šimtų rusų samdinių gyvybę

JAV televizija MSNBC savaitgalį parodė specialiojo korespondento Richardo Engelio reportažą iš Sirijos, kur šių metų vasarį, kaip įtariama, per susirėmimą su amerikiečiais ir jų remiamais kovotojais žuvo šimtai Rusijos privačių samdinių. JAV kariškiai žurnalistams pirmą kartą parodė vietą, kurioje vyko mūšis.
JAV aviacija sunaikino šimtus rusų samdinių Sirijoje
JAV aviacija sunaikino šimtus rusų samdinių Sirijoje / „Twitter“ nuotr.

Be to, MSNBC žurnalistų komandai buvo perduoti perimtų pokalbių įrašai, kuriuose užfiksuoti apie nuostolius kalbantys rusakalbiai.

Pasirodžius pirmiesiems pranešimams apie mūšį Rytų Sirijoje, kai rusai samdiniai ir vietos kovotojai puolė amerikiečių bei jų sąjungininkų pozicijas, Kremlius neigė informaciją.

Tačiau vėliau, kai ėmė lįsti duomenys apie žuvusius rusus iš skirtingų valstybės regionų, Maskva turėjo pripažinti, kad „keli“ šalies piliečiai žuvo Sirijoje. Neabejojama, kad šioje šalyje veikia grupuotės „Wagner“ samdiniai, kurių yra ir Rytų Ukrainoje.

MSNBC reportažo dalis – čia:

Rusijai patogu remtis tokiais samdytais kovotojais, kadangi Maskva nėra atsakinga už šiuos kovotojus ir gali neigti valstybės dalyvavimą viename ar kitame ginkluotame konflikte.

Dabar MSNBC specialusis korespondentas R.Engelis gavo progą pats apsilankyti Rytų Sirijoje ir apžiūrėti vietą, kurioje vyko mūšis.

„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Engelis Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Richardas Engelis Sirijoje

Žurnalistas tviteryje pakartojo jau anksčiau žinotą informaciją, kad rusai samdiniai „užpuolė JAV bazę Sirijoje“ ir kad „šimtai žuvo per atsakomuosius antskrydžius“.

„Kremlius bandė nuslėpti incidentą, tačiau mes gavome perimtų pokalbių įrašų, kuriuose dalis kontraktininkų aptarė susidūrimą“, – pridūrė R.Engelis.

Po incidento vietą netoli naftos perdirbimo gamyklos – jai per antskrydžius nebuvo smogta – žurnalistą vedžiojo JAV specialiųjų pajėgų generolas Jonathanas Braga.

„Matėme transporto judėjimą, permetamus kovotojus. To anksčiau nebuvome matę“, – atskleidė J.Braga, pridūręs, kad tądien – vasario 7-ąją – iškart paskambino savo „kontaktui“ Rusijos pajėgose.

JAV ir Rusijos pajėgos, veikiančios Sirijoje, bendrauja specialia linija, kuri leidžia išvengti tiesioginio dviejų branduolinių valstybių karinių pajėgų susidūrimo.

„Twitter“ nuotr./Generolas Jonathanas Braga ir Richardas Engelis
„Twitter“ nuotr./Generolas Jonathanas Braga ir Richardas Engelis

Rusai patikino amerikiečius, kad šalies karių toje teritorijoje nėra, bet mįslingosios pajėgos vis tiek judėjo JAV kariškių pozicijų link. Anot J.Bragos, maždaug po dviejų valandų pasigirdo tankų bei artilerijos šūviai. Šaudyti pradėjo ir eiliniai priešo kovotojai.

„Ar į jus buvo specialiai taikomasi ir judama vis arčiau ir arčiau jūsų?“ – R.Engelis paklausė J.Bragos. „Be abejonės“, – atsakė generolas, kuris teigė dar kartą paskambinęs kolegai rusui.

Šaudymai visgi nesiliovė, tad amerikiečiams trūko kantrybė. Po kelių minučių JAV aviacija ėmė bombarduoti kelių šimtų prieš kovotojų pozicijas – antskrydžiai truko net tris valandas.

VIDEO: JAV vadovaujama koalicija triuškina rusų samdinius Sirijoje

MSNBC žurnalistai gavo rusų samdinių pokalbių įrašų – kad jie autentiški, televizijai patvirtino aukšto rango JAV kariškiai.

Įrašuose girdėti, kaip samdiniai rusų kalba skaičiuoja nuostolius: „Mums išspardė užpakalius. Vienas būrys prarado 200 žmonių. Jankiai žinojo, kad mes ateiname, žinojo, kad mes – rusai.“

Nors ne tik Rusijos, bet ir Vakarų apžvalgininkai anksčiau abejojo pranešimais apie 200–300 rusų žūtį, generolas J.Braga su tokia informacija linkęs sutikti: „Taip, mūsų skaičiavimai panašūs.“ JAV pareigūnas atvirai tokius duomenis patvirtino pirmą kartą.

„Twitter“ nuotr./V.Putinas Kremliuje su „Wagner“ atstovais
„Twitter“ nuotr./V.Putinas Kremliuje su „Wagner“ atstovais

Manoma, kad Sirijoje veikia ne tik profesionalūs Rusijos kariai, bet ir apie 3 tūkst. privačių samdinių iš grupuotės „Wagner“, kurią finansuoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino „asmeniniu virėju“ vadinamas Jevgenijus Prigožinas, ir kitų.

„Grupuotė „Wagner“ ieško naujokų skurdžiuose kaimuose, kur galioja tylos įžadai – apie jaunus vyrus, kurie išvyksta kautis ir kartais žūsta, prasitarti nevalia“, – teigė R.Engelis.

Šis MSNBC žurnalistas Sirijoje 2012 metais buvo paimtas į nelaisvę. „Nežinomi užpuolikai“ R.Engelį ir kitus jo komandos narius paleido po penkių dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius