Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV žvalgyba paskelbė, ko siekia husiai ir kokia grėsmė Vakarams

Naujausi JAV ir kitų Vakarų šalių surinkti žvalgybos duomenys rodo, kad Irano remiami husių sukilėliai siekia gauti daugiau ginklų iš Teherano, todėl kyla susirūpinimas, kad ši kovotojų grupuotė yra pasiryžusi tęsti išpuolius prieš laivybą Raudonojoje jūroje ir kelia platesnio masto konflikto Artimuosiuose Rytuose grėsmę.
Husių rėmėjas
Husių rėmėjas / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

JAV pareigūnai mažiausiai mėnesį analizavo informaciją apie husių planus rengti intensyvesnes atakas, įskaitant jų bandymus įsigyti papildomų ginklų, reikalingų raketoms į krovininius laivus paleisti, teigiama leidinio „Politico“ gautoje žvalgybinės informacijos suvestinėje, kurią patvirtino ir su klausimu susipažinęs JAV pareigūnas.

Gali pulti Vakarų pajėgas regione

Žvalgyba taip pat nurodė, kad grupuotė gali bandyti pulti Vakarų pajėgas regione. Tačiau neaišku, ar dėl neseniai JAV Jemene surengtų smūgių husių planai nepasikeitė.

Žvalgybinė informacija skelbiama praėjus kelioms dienoms po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas pripažino, kad JAV vadovaujamais smūgiais prieš šią grupuotę nepavyko sustabdyti kovotojų išpuolių prieš komercinę laivybą, ir kartu pažadėjo toliau smogti Jemene esantiems objektams, siekdamas sumažinti husių pajėgumus ir palaužti jų valią.

Šį mėnesį per drąsų naktinį reidą karinio jūrų laivyno jūrų pajėgos SEAL perėmė vieną ginklų siuntą, skirtą husių grupuotės nariams, ir konfiskavo nedidelį laivą su Irano gamybos kreiserinių ir balistinių raketų komponentais. Ši misija kainavo brangiai: bandydami patekti į valtį dingo du SEAL kariai. Sekmadienį kariuomenė nutraukė jų paiešką, paskelbta apie jų mirtį.

Iranas jau seniai remia husius – vieną iš Artimųjų Rytų statytinių grupių tinklo, kartu su „Hamas“ ir Libano „Hezbollah“ – ginklais, mokymais ir finansavimu. Nauji Irano ginklai galėtų pakeisti tuos, kurių husių grupuotė neteko per pusę tuzino JAV ir sąjungininkų smūgių nuo sausio 11 d.

Pasak JAV pareigūno ir Gynybos departamento pareigūno, šios siuntos yra ženklas, kad Teheranas tiesiogiai prisideda prie krizės Raudonojoje jūroje kurstymo. Jiems ir kitiems asmenims buvo suteiktas anonimiškumas, kad būtų galima aptarti jautrų nacionalinio saugumo klausimą.

Centrinė žvalgybos valdyba atsisakė komentuoti.

Savo išpuolius prieš tarptautinę laivybą husių judėjimas aiškino kaip paramos Gazos Ruožui demonstravimą ir būdą daryti spaudimą Izraeliui, kad šis nutrauktų „Hamas“ kovotojų bombardavimo kampaniją.

Papildomi husių išpuoliai gali dar labiau įtraukti JAV į besiplečiantį Artimųjų Rytų konfliktą – to J.Bidenas aktyviai stengiasi išvengti eidamas pareigas. J.Bidenas yra sakęs, kad JAV ir Iranas, kuris jau seniai dalyvauja šešėliniame kare su Izraeliu, nenori tiesiogiai kariauti tarpusavyje. Tačiau daugiau husių smūgių, ypač galimi išpuoliai prieš Vakarų karius, taip pat priartintų Vašingtoną ir Teheraną prie tiesioginio konflikto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius