Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV žvalgybos paslapčių viešintojui E.Snowdenui skirta Švedijos žmogaus teisių premija

Pabėgėliui ir buvusiam JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkui Edwardui Snowdenui trečiadienį buvo skirta Švedijos žmogaus teisių premija, dar kartais vadinama „alternatyvia Nobelio premija“.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Scanpix“ nuotr.

„2014 metų Teisingo gyvenimo būdo premija atitenka Edwardui Snowdenui už jo drąsą ir meistriškumą atskleidžiant beprecedentės apimties valstybės žvalgybinę (informaciją), kuri pažeidžia pagrindinius demokratinius procesus ir konstitucines teises“, – sakoma Stokholme įsikūrusio Teisingo gyvenimo būdo premijos fondo pareiškime.

Buvęs NSA kontraktininkas šios prestižinės premijos savo dalį dalinsis su britų laikraščio „The Guardian“ redaktoriumi Alanu Rusbridgeriu, kuris pasinaudodamas E.Snowdeno nutekintais dokumentais paskelbė seriją straipsnių apie vyriausybės vykdomas žvalgybos programas.

2014 metų Teisingo gyvenimo būdo premija atitenka Edwardui Snowdenui už jo drąsą ir meistriškumą atskleidžiant beprecedentės apimties valstybės žvalgybinę informaciją.

1,5 mln. kronų (210 tūkst. JAV dolerių ) piniginę premiją pasidalino Pakistano žmogaus teisių gynėja Asma Jahangir, Azijos žmogaus teisių komisijos atstovas Basilis Fernando ir JAV aplinkosaugininkas Billas McKibbenas.

„Right Livelihood“ premiją 1980 metais įsteigė švedų ir vokiečių filantropas Jakobas von Uexkullas – darbams, kuriuos, jo nuomone, ignoruoja Nobelio fondas.

Fondo direktorius ir jo įkūrėjo sūnėnas Ole von Uexkullas sakė, kad visi laureatai kviečiami gruodžio 1 dieną atvykti į premijos įteikimo ceremoniją Stokholme, nors suabejojo dėl E.Snowdeno dalyvavimo joje.

„Mes pradėsime diskusijas su Švedijos vyriausybe ir jo advokatais tinkamu laiku ir aptarsime reikiamus dalykus, kad jis galėtų dalyvauti“, – sakė O.von Uexkullas naujienų agentūrai „Associated Press“.

E.Snowdenas, kuris, remiantis pranešimais, taip pat buvo nominuotas Nobelio taikos premijai, po slaptų NSA dokumentų nutekinimo žurnalistui pernai rado prieglobstį Rusijoje. Jam pateikti kaltinimai pagal JAV šnipinėjimo aktą, už kuriuos gresia iki 30 metų laisvės atėmimo bausmė.

Premijos laureatai turėjo būti paskelbti ketvirtadienį, tačiau nutekinus informaciją, švedų transliuotojas SVT apie juos sužinojo anksčiau. Be to, fondas negalėjo pasinaudoti Švedijos užsienio reikalų ministerijos spaudos konferencijų sale, kurioje premijos laureatai buvo skelbiami nuo 1995 metų, sakė O.Uexkullas.

Jis sakė, kad atsisakymą suteikti salę ministerija motyvavo saugumo sumetimais, tačiau pridūrė, jog jo nuomone, toks sprendimas yra susijęs su faktu, kad E.Snowdenas yra vienas premijos laureatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius