Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Buzeko metai

Taip Lenkijoje pavadinti 2009-ieji, kai paaiškėjo, kad Metų žmogumi išrinktas Europos Parlamento (EP) pirmininkas Jerzis Buzekas. Tokį titulą šis politikas buvo pelnęs ir užpraeitais metais.
Jerzy Buzekas
J.Buzekas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Lenkija

Lenkija Metų žmogų įvardija tik sausio mėnesį, kad būtų atsižvelgta ir į galimus metų pabaigos netikėtumus. Jį paskelbia vienas populiariausių šalies žurnalų „Wprost“. Šis savaitraštis apibūdino J.Buzeką kaip pirmą Lenkijos politiką, užėmusį svarbų tarptautinėje politikoje EP pirmininko postą. „Briuselyje vieningai pripažįstama, jog tai, kad šis postas patikėtas J.Buzekui – pripažinimas jo profesionalumo, geranoriškumo, mokėjimo elgtis ir rasti kompromisą. Dar daugiau – jį myli rinkėjai. Šlionske, kur jis iškėlė savo kandidatūrą, J.Buzekas gavo rekordinį skaičių rinkėjų balsų – 393 tūkstančius“, – rašo „Wprost“.

Savaitraščio redaktorius Stanislawas Janecki dar pridūrė, kad, be viso to, J.Buzekas yra nuoseklus, kompetentingas ir išmintingas, o jo išrinkimas – didžiausias 2009 metų Lenkijos politikos laimėjimas. „Jo išrinkimas – tai svajonės įsikūnijimas, lenkų širdis apėmusio pasididžiavimo ir entuziazmo išraiška. Jo sėkmė mus įtikino, kad Lenkija yra svarbi Europos šeimos narė“, – kalbėjo S.Janeckis, pristatydamas Metų žmogų.

O juk 1997-aisiais, kai J.Buzekas tapo koalicinės vyriausybės vadovu, vis buvo klausiama: „Kas yra J.Buzekas?“ Tačiau netrukus didžiąsias šalies reformas inicijavęs politikas buvo išrinktas Metų žmogumi už tai, kad turėjo drąsos imtis reformuoti Lenkiją, nes to nedrįso daryti nė vienas jo pirmtakas. J.Buzekas tapo pirmuoju vyriausybės vadovu, išsilaikiusiu premjero poste visą 4 metų kadenciją. Bet kai po 2001 metais įvykusių parlamento rinkimų jo vyriausybė atsistatydino, J.Buzekas buvo vadinamas „politiniu bankrotu“. Už ryžtą imtis reformų jis sumokėjo labai brangiai. Protestuojantys lenkai net nešė plakatus su užrašu: „Buzek ty zmoro, zginiesz jak Aldo Moro“ („Buzekai, tu – košmaras, žūsi kaip Aldo Moro“).

Iš inteligentiškos šeimos kilusiam politikui tokia žmonių neapykanta buvo labai skaudi. Tačiau jis nepalūžo, o nesėkmės tik paskatino jį imtis naujų iššūkių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius