Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 07 /20:11

„Je suis Charlie“: prancūzai stoja į kovą dėl žiniasklaidos laisvės ir demokratijos

Buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pareiškė, kad žudynės satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje yra ataka prieš demokratiją. Vakare ne tik visoje Prancūzijoje, bet ir kituose pasaulio miestuose rengiami solidarumo susibūrimai, o socialiniuose tinkluose ir tiesiog iš lūpų į lūpas plinta frazė „Je suis Charlie“ („Aš esu Charlie“) – žmonės ne tik užjaučia nužudytųjų artimuosius ir redakciją, bet ir kyla į kovą dėl žiniasklaidos laisvės, demokratijos ir respublikos.
Solidarumo susibūrimas Prancūzijoje
Solidarumo susibūrimas Prancūzijoje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 1 Charlie Hebdo

Socialiniame tinkle „Twitter“ šiuo metu tarp populiariausių yra grotažymė (angl. hashtag) #charliehebdo. Tai reiškia, kad žmonės Prancūzijoje ir visame pasaulyje daugiausia diskutuoja ir rašo apie kraupias žudynes Paryžiuje. Remiantis „Twitter“ analizės įrankiu „Topsy“ trečiadienį socialiniame tinklalapyje jau paskelbta mažiausiai 70 tūkst. įrašų apie tragediją.

Vakare, kaip praneša leidinys „Le Figaro“, Paryžiaus Respublikos aikštėje rengiamas žmonių susirinkimas dėl žiniasklaidos laisvės, demokratijos ir respublikos gyvavimo. Solidarumo renginiai organizuojami visame pasaulyje.

 

Kai įvykdoma ataka prieš žurnalą, tai iš tiesų žiniasklaidos laisvė yra atakuojama sunkiąja artilerija, – rašo „Twitter“ vartotojas.

„Humoras ir satyra yra labai galingi būdai tiesai pasakyti. Kartais tokie galingi, kad fanatikai nori nužudyti tuos, kurie sako tiesą“, – rašo „Twitter“ vartotojas Miguelis Pazas.

2012 metais, pavyzdžiui, vienu metu redakciją saugojo policija, dar anksčiau Molotovo kokteiliais buvo padegta redakcijos būstinė.

VIDEO: Charlie Hebdo nothing sacred

„Le Figaro“ praneša ir apie susibūrimus kituose miestuose – Lione, Strasbūre, Monpeljė ir kituose. Kai kuriuose miestuose susibūrimai rengiami ketvirtadienio rytą.

Kai kurie prancūzai ragina ne rašyti apie tragediją, o viešinti karikatūras, dėl kurių redakcija ir tapo teroristų taikiniu.

„Kai įvykdoma ataka prieš žurnalą, tai iš tiesų žiniasklaidos laisvė yra atakuojama sunkiąja artilerija“, – rašo kitas „Twitter“ vartotojas Dion Jack.

Automatais ginkluoti užpuolikai trečiadienį įsiveržė į Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ biurą ir surengė žudynes. Išpuolio metu žuvo mažiausiai 12 žmonių. Po žudynių nusikaltėliai paspruko.

Tylos minutė leidinyje „Le Figaro“ žuvusiesiems pagerbti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius