Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liuksemburgo mokesčių rojaus kūrimu įtariamo Jeano Claude'o Junckerio laukia miglota ateitis

Nors Jeanas Claude'as Junckeris visai neseniai tapo Europos Komisijos (EK) prezidentu, tačiau jau sulaukė nemažai kritikos ir net raginimų atsistatydinti. Tiesa, kritikos strėlės J.C.Junckeriui skrieja ne dėl blogo darbo EK, bet dėl lapkričio pradžioje paviešintos informacijos apie galimai nelegalias mokesčių schemas Liuksemburge, kurios buvo įteisintos jam būnant šios šalies premjeru, rašo savaitraštis „Spiegel“.
Jeanas Claude'as Junckeris
Jeanas Claude'as Junckeris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.C.Junckeris ne kartą yra pabrėžęs, kad nuolatinis vien tik nacionalinių interesų vaikymasis kelia grėsmę bendros Europos idealui ir idėjai.

„80 proc. laiko yra skiriama tik nacionaliniams interesams. Negalima to daugiau tęsti“, – tvirtino EK prezidentas ES viršūnių susitikime 2012 m. gruodį.

Tokie pareiškimai J.C.Junckeriui, buvusiam mažos valstybės premjerui, padėjo išgarsėti visoje Europoje. Šiam politikui labai greitai prilipo vieningos Europos gynėjo etiketė. Tačiau šiuo metu buvusiam Liuksemburgo premjerui iškilo grėsmė netekti taip ilgai svajoto EK prezidento posto.

J.C.Junckeris ne kartą yra pabrėžęs, kad nuolatinis vien tik nacionalinių interesų siekimas ir laikymasis kelia grėsmę bendros Europos idealui ir idėjai.

Paviešinta informacija atskleidė, jog Liuksemburgas tapo mokesčių rojumi, kuris padėdavo įvairioms tarptautinėms įmonėms sutaupyti milijardus eurų. Dėl šios priežasties milžiniškos sumos pinigų nepatekdavo į kitų ES šalių biudžetus.

Liuksemburgo premjeru J.C.Junckeris buvo 19 metų ir per tą laiką šalies mokesčių sistema buvo sukonstruota taip, kad labiausiai atitiktų šios šalies nacionalinius interesus, kuriuos dabartinis EK prezidentas taip smerkia.

Tačiau panašu, kad į paviršių iškilusi informacija per daug nenustebino kitų ES šalių politikų. Vienas Vokietijos ministras per renginį, skirtą paminėti Berlynos sienos griuvimo 25-osioms metinėms, komentuodamas pasirodžiusią informaciją pareiškė: „Visi apie tai žinojo.“ Be to, buvo pridurta, kad Liuksemburgo mokesčių schemos atitiko įstatymus. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Liuksemburgo ministras pirmininkas Jean-Claude'as Junckeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Liuksemburgo ministras pirmininkas Jean-Claude'as Junckeris

Būdamas Liuksemburgo vyriausybės vadovu, o kelis metus ir šalies finansų ministru tuo pačiu metu, J.C.Junckeris dėjo visas pastangas, kad Liuksemburgas taptų mokesčių rojumi ir būtų išvengta bet kokių išorės bandymų tirti šalies mokesčių sistemą.

2004 m., po to, kai Liuksemburgo socialdemokratai prisijungė prie J.C.Junckerio vyriausybės kaip koalicijos partneriai, buvo nuspręsta įkurti darbo grupę, kurios užduotis – priderinti kunigaikštystės mokesčių sistemą prie tarptautinių standartų. Vis dėlto, ši darbo grupė jokių norimų rezultatų nepasiekė.

Kovo mėnesį J.C.Junckeris davė interviu „Spiegel“ kartu su EP prezidentu Martinu Schulzu. Pastarasis paleido repliką, kad valdant J.C.Junckeriui Liuksemburgas tapo mokesčių rojumi. Dabartinis EK vadovas į tai sureagavo irzliai: „Pareiškimas, kad aš aktyviai skatinau vengti mokesčių mokėjimo, yra siaubingas mano šalies ir manęs užsipuolimas“.

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas atskleistą informaciją pavadino smūgiu šalies įvaizdžiui.

Kuomet žiniasklaida atskleidė mokesčių vengimo schemas, veikusias Liuksemburge, J.C.Junckeris iš pradžių atšaukė visas planuotas viešas diskusijas. Be to, nei vienas politikas nesiryžo tapti EK vadovo gynėju.

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas atskleistą informaciją pavadino smūgiu šalies įvaizdžiui. Politikas pažadėjo, kad dabartinė šalies vyriausybė Liuksemburgo mokesčių sistemą padarys skaidresne.

„Liuksemburgas negali tapti vieta, kuri priima visas įmones, nenorinčias mokėti mokesčių“, – tikina J.Asselbornas.

„Scanpix“ nuotr./Socialistų kandidatas, Europos Parlamento pirmininkas Martin Schulzas
„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamento pirmininkas Martin Schulzas.

Informacija apie Liuksemburgo sudarytas šiltnamio sąlygas mokesčių vengiančioms įmonėms sukėlė nerimą EP. M.Schulzas teigia norintis gauti daugiau informacijos, o EP „Jungtinė kairiųjų“ frakcija nori surengti balsavimą dėl pasitikėjimo J.C.Junckeriu. Toks balsavimas įvyktų, jeigu jo idėją palaikytų 10 proc. EP narių.

„Tas, kuris laidavo didelio masto mokesčių vengimo ir neteisingos sistemos ES viduje egzistavimą, negali vadovauti Europos Komisijai“, – teigė EP „Jungtinė kairiųjų“ frakcijos atstovė Gabi Zimmer.

„Panašu, kad lapė pateko į vištidę“, – komentuodamas skandalą, susijusį su dabartiniu EK vadovu, teigė liberalų frakcijos EP narys Alexanderis Grafas Lambsdorffas.

Liberalai, kurių dauguma palaikė J.C.Junckerio kandidatūrą, šiuo metu taip pat laikosi nuošalyje,

„Panašu, kad lapė pateko į vištidę“, – komentuodamas skandalą, susijusį su dabartiniu EK vadovu, teigė liberalų frakcijos EP narys Alexanderis Grafas Lambsdorffas.

Nors kol kas neatrodo, kad J.C.Junckeris galėtų netekti savo posto, tačiau greitu metu padėtis gali pasikeisti. Jeigu bus įrodyta, kad Liuksemburgas teikė įstatymiškai uždraustą pagalbą įmonėms, tai reikštų, kad EK vadovas metų metus pažeidinėjo ES teisę. Tokiu atveju J.C.Junckeriui išsisukti būtų labai sudėtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius