Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 05 /07:37

Jei Basharas al Assadas panaudotų cheminius ginklus, JAV žada greitą reakciją

Jungtinės Valstijos antradienį perspėjo „greitai ir tinkamai“ sureaguoti, jei Sirijos režimas panaudotų cheminius ginklus prieš savo žmones.
Basharas al Assadas
Basharas al Assadas / „Scanpix“ nuotr.

Šis perspėjimas pasirodė atsiradus požymių, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas rengiasi karinei operacijai Idlibo provincijoje. Pasak Jungtinių Tautų, plati karinė kampanija prilygtų humanitarinei katastrofai.

„Leiskite aiškiai pasakyti: išlaikome savo tvirtą poziciją, kad jei prezidentas Basharas al Assadas vėl pasirinks panaudoti cheminius ginklus, Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai greitai ir tinkamai sureaguos“, – pranešime sakė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

2015-aisiais iš vyriausybinių pajėgų atkovotas Idlibas ir gretimos teritorijos yra paskutinis didelis ruožas, vis dar esantis opozicijos rankose.

Sirijos kariuomenė daugiau kaip mėnesį telkė pajėgas netoli šio regiono, o Damasko sąjungininkė Maskva tuo metu sugriežtino savo retoriką.

Tikisi problemas išspręsti diplomatiniu keliu

Jungtinės Valstijos mano, kad tebėra įmanoma diplomatiniu keliu išspręsti Sirijos Idlibo provincijos problemą, antradienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

„Tikimės, kad šią problemą galima išspręsti pasitelkus diplomatiją“, – sakė jis žurnalistams lėktuve pakeliui į Pakistaną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

M.Pompeo pranešė, kad teroristų išstūmimo iš Idlibo klausimą jis aptarė su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu bei Turkijos diplomatijos vadovu Mevlutu Cavusoglu.

„Turime ten bendrų tikslų“, – pabrėžė JAV valstybės sekretorius.

„Suprantame jų (Rusijos) susirūpinimą dėl terorizmo, kurio šaltinis yra Šiaurės ir Šiaurės vakarų Sirija“, – teigė M.Pompeo.

„Visiškai sutinkame su jais, kad šiuose rajonuose yra teroristų, ir reikėtų imtis (veiksmų), kad jie neeksportuotų terorizmo į pasaulio šalis“, – pridūrė jis.

Renkasi JT Saugumo Taryba

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį susitiks aptarti situaciją Sirijos Idlibe, kur Rusijos aviacija bombarduoja sukilėlių pajėgas, pranešė JAV ambasadorė prie JT Nikki Haley.

Šiuo metu JT Saugumo Tarybai pirmininkaujančios Jungtinės Valstijos šaukia posėdį, per kurį bus aptarta galimybė, kad Maskvos palaikomos Sirijos pajėgos panaudos cheminius ginklus prieš sukilėlius ir civilius toje teritorijoje, antradienį per spaudos konferenciją sakė N.Haley.

„JAV prezidentas Donaldas Trumpas Iranui, Rusijai ir Sirijos vadovui Basharui al Assadui liepia ten neiti. Neleiskite įvykti cheminei atakai prieš Idlibo žmones“, – sakė ji.

„Jei bus panaudoti cheminiai ginklai, Jungtinės Valstijos atsakys“, – pridūrė N.Haley.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius