Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jei būtų balsavęs tik JAV jaunimas, Hillary Clinton būtų sutriuškinusi Donaldą Trumpą

Versija, kad Amerikos jaunimas – vadinamieji tūkstantmečio kartos rinkėjai (millennials, 18-34 metų piliečiai) – gali nusisukti ne tik nuo Donaldo Trumpo, bet ir nuo Hillary Clinton, pasitvirtino. Nors tie, kurie pasirodė apylinkėse, triuškinančia dauguma balsavo už demokratę, beveik dešimtadalis jaunų rinkėjų rinkosi trečiąjį kandidatą, rašo „Bloomberg“.
Amerikos tūkstantmečio kartos rinkėjai nusisuka nuo respublikonų
Amerikos tūkstantmečio kartos rinkėjai / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Istorijos knygose tikrai nebus rašoma, kad D.Trumpo pergalę nulėmė jaunesni JAV rinkėjai. Atvirkščiai, jaunimas didele dauguma balsavo už H.Clinton.

Tačiau tokie rinkėjai taip pat gana dažnai – tikrai dažniau nei anksčiau – rinkosi trečiųjų partių kandidatus arba į biuletenį įrašydavo sąraše net nesančių favoritų pavardes. Skaičiuojama, kad beveik 10 proc. 18-34 metų rinkėjų balsavo už libertarą Gary Johnsoną arba žaliąją Jill Stein.

55 proc. visų jauniausių – 18-29 metų rinkėjų balsavo už H.Clinton. Už D.Trumpą – 37 proc. Etninių mažumų atstovai demokratę palaikė ryžtingiausiai.

Tiesa, tarpu baltieji tūkstantmečio kartos rinkėjai balsavo už D.Trumpą (48 proc. prieš 43 proc.).

Ir tai, ir faktas, kad daugiau anksčiau jaunų amerikiečių rinkosi trečiųjų partijų kandidatus, buvo viena priežasčių, kodėl nugalėjo D.Trumpas.

Nors tūkstantmečio kartos rinkėjai – 18-34 metų amerikiečiai – jau yra didžiausia rinkėjų grupė JAV, jie sudarė vos 19 proc. visų balsavusių piliečių.

Beveik 9 proc. tūkstantmečio kartos rinkėjų šiais metais balsavo už G.Johnsoną ar J.Stein, nors 2012-aisiais tokių jaunų amerikiečių buvo tik 3 proc. Tai greičiausiai nulėmė faktas, kad ir D.Trumpas, ir H.Clinton išsiskyrė nepopuliarumu.

Ir nors tūkstantmečio kartos rinkėjai – 18-34 metų amerikiečiai – jau yra didžiausia rinkėjų grupė JAV, jie sudarė vos 19 proc. visų balsavusių piliečių.

H.Clinton nepalankiausia buvo tai, kad millennials balsų neužteko pergalei svyruojančiose valstijose. Pavyzdžiui, itin svarbioje Floridoje už D.Trumpą balsavo tik 35 proc. 18-29 metų rinkėjų, o už H.Clinton – net 57 proc.

Šiaurės Karolinoje H.Clinton surinko net 60 proc. šios amžiaus grupės atstovų balsų, o D.Trumpas – tik 36 proc.

VIDEO: 15min paaiškina: kokia yra JAV prezidento rinkimų sistema?

Kitaip tariant, jei šiuose prezidento rinkimuose būtų balsavę tik tūkstantmečio kartos rinkėjai, H.Clinton būtų surinkusi net 473 rinkikų balsus, o D.Trumpas – vos 32.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius