-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemene suformuota vienybės vyriausybė

Jemeno tarptautiniu mastu pripažinta vyriausybė ir pietinėje šalies dalyje veikiantys separatistai penktadienį sudarė naują ministrų kabinetą, sukurdami bendrą frontą prieš didžiąją dalį šiaurės užgrobusius husių sukilėlius, pranešė Saudo Arabijos pareigūnai.
Abedrabbas Mansouras Hadi
Abedrabbas Mansouras Hadi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Jemenas

Naujoji vyriausybė buvo suformuota tarpininkaujant Saudo Arabijai, kuri vadovauja karinei koalicijai prieš Irano remiamus husius, 2014 metais perėmusius sostinės Sanos kontrolę.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija pasveikino pranešimą apie vyriausybės suformavimą, sakydama, kad tai yra „svarbus žingsnis siekiant politinio sprendimo ir užbaigiant krizę Jemene“.

Jemene per penktus metus trunkantį karą, kurį Jungtinės Tautos (JT) pavadino didžiausia dabartine humanitarine katastrofa pasaulyje, jau žuvo dešimtys tūkstančių žmonių, daugiausia civilių, o milijonams teko palikti savo namus.

Į naują vyriausybę pateko prezidentui Abedrabbo Mansourui Hadi ištikimų ministrų ir separatistinės Pietų pereinamosios tarybos (STC) šalininkų, taip pat kitų partijų atstovų, naujienų agentūrai AFP teigė vyriausybės pareigūnas.

Nors visi šie koalicijos dalyviai priešinasi husių pajėgoms, tarp jų išaugo gilus susiskaldymas, o Rijado remiamos derybos paskatino susitarimą dėl galių padalijimo, skirto pašalinti skirtumus.

Saudo Arabija skatina vienybės vyriausybę nutraukti „karus pilietinio karo metu“ ir sustiprinti koaliciją prieš husius, kurie trokšta užgrobti svarbų Maribo miestą – paskutinę vyriausybės tvirtovę šiaurėje.

Pastaraisiais mėnesiais sukilėliai sustiprino atakas prieš Saudo Arabiją, įskaitant jos svarbią naftos infrastruktūrą, keršydami už Rijado vadovaujamą karinę kampaniją.

Ministras pirmininkas Mainas Saidas išlaikė savo poziciją naujoje vyriausybėje, kurią sudaro 24 ministrai, tuo tarpu keliose ministerijose, įskaitant Užsienio reikalų ministeriją, įvyko pokyčių.

Vienybės vyriausybė suformuota likus mėnesiui iki išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno inauguracijos. Būsimasis Amerikos lyderis per savo rinkimų kampaniją kritikavo Saudo Arabiją dėl jos vaidmens Jemene nuo įsikišimo į šią šalį krečiantį konfliktą 2015 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius