-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 12 22 /17:27

Jerevane premjero atsistatydinimo reikalaujantys protestuotojai stato palapines

Jerevano centre premjero Nikolo Pašiniano atsistatydinimo dėl kontroversiško taikos susitarimo su Azerbaidžanu reikalaujantys protestuotojai antradienį pastatė palapinių.
Protestas Jerevane
Protestas Jerevane / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, policija iš pradžių mėgino užkirsti kelią tokiems veiksmams, bet vėliau leido įrengti palapines, įsikišus opozicijos parlamento frakcijos „Klestinti Armėnija“ deputatams.

Anksčiau opozicinės partijos „Dašnakcutiun“ atstovas Išchanas Sagatelianas pareiškė, kad protesto akcija nesibaigs, kol N.Pašinianas pasitrauks iš pareigų.

N.Pašiniano kritikai paragino šalininkus nuo gruodžio 22 dienos surengti nacionalinį streiką dėl tarpininkaujant Maskvai sudaryto Armėnijos ir Azerbaidžano paliaubų susitarimo, užbaigusio kelias savaites trukusias kautynes ginčijamame Kalnų Karabacho regione.

Nuo rugsėjo pabaigos šešias savaites trukusios kovos Kalnų Karabache, per kurias žuvo tūkstančiai abiejų šalių žmonių, praėjusį mėnesį baigėsi armėnų pajėgų sutriuškinimu.

Pagal Maskvos paremtą lapkričio 9-ąją įsigaliojusį paliaubų susitarimą kai kurios teritorijos buvo perduotos Azerbaidžanui, Kalnų Karabache buvo dislokuota apie 2 tūkst. rusų taikdarių.

Paliaubų susitarimas sukėlė įniršį Armėnijoje, o opozicija paragino N.Pašinianą atsistatydinti.

Antradienį protestuotojai rinkosi Jerevano Respublikos aikštėje prie vyriausybės pastato, generalinės prokuratūros ir kelių ministerijų, opozicijai paraginus vidurdienį pradėti nacionalinį streiką.

„Mes išsigydysime savo žaizdas tik jei jis pasitrauks“, – sakė 67 metų pensininkė Iveta Serobian, kalbėdama apie N.Pašinianą.

Opozicinės partijos „Dašnakcutiun“ lyderis Gegamas Manukianas nurodė, kad prie streiko prisijungė Jerevano metropoliteno darbuotojai, o taip pat Jerevano valstybinio universiteto profesinė sąjunga ir dar daugiau nei dešimt verslo organizacijų.

Pasak jo, streikas tęsis iki N.Pašiniano atsistatydinimo.

Prieš dieną demonstrantai blokavo kelius, vedančius į pasienio miestą Gorisą, priversdami N.Pašinianą sutrumpinti savo oficialų vizitą, surengtą šalyje paskelbus trijų dienų nacionalinį gedulą dėl žuvusiųjų kare.

Miesto meras Arušanas Arušanianas paragino protestuotojus neleisti N.Pašinianui įvažiuoti į pietinę Siuniko sritį, o vėliau buvo sulaikytas policijos.

Demonstrantai antradienį taip pat rinkosi Gorise ir reikalavo A.Arušaniano paleidimo.

N.Pašinianas sako neketinantis atsistatydinti. Šią savo nuostatą jis pakartojo žinutėje socialiniame tinkle „Facebook“.

„Aš ir toliau vykdysiu savo kaip ministro pirmininko funkcijas“, – parašė jis antradienį prieš prasidedant demonstracijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius