Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jeruzalėje tęsiantis neramumams, Izraelio premjeras ragina visas puses nusiraminti

Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje kelias naktis tęsiantis neramumams, Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šeštadienį paragino „visas puses nusiraminti“.
Izraelio kariai
Izraelio kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau Izraelio vyriausybės vadovas taip pat perspėjo, kad Izraelis lieka „pasirengęs visiems scenarijams“ po to, kai pernakt iš Gazos Ruožo į Izraelį buvo paleistos kelios dešimtys raketų ir tai Izraelį paskatino surengti atsakomųjų antskrydžių.

B.Netanyahu tai pareiškė po skubaus saugumo posėdžio su vyresnio rango pareigūnais, įskaitant ir kariuomenės vadą Avivą Kohavi. Posėdis buvo surengtas praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelio kariuomenės lėktuvai ankstų šeštadienio rytą apšaudė Gazą, o Jeruzalėje jau antrą naktį vyko susirėmimai tarp palestiniečių ir policijos.

Kaip pranešė Izraelio kariuomenė, į šalį buvo paleistos 36 raketos – daugiausiai per vieną naktį šiais metais. Tai buvo padaryta po to, kai Gazos Ruožą valdantis islamistų judėjimas „Hamas“ išreiškė paramą Rytų Jeruzalės protestuotojams.

„Pirmiausia norime užtikrinti įstatymų ir tvarkos laikymąsi ... Dabar mes reikalaujame laikytis įstatymų, o aš raginu visas puses nusiraminti", – po posėdžio išplatintame pareiškime sakė Izraelio premjeras.

Izraelio policija jau kelias dienas iš eilės susiremia su palestiniečiais aneksuotoje rytinėje Jeruzalės dalyje, didėjant įtampai dėl draudimų būriuotis bei vaizdo įrašų, kuriuose matyti, kaip arabai puldinėja žydų ultraortodoksus, o žydų ekstremistai – palestiniečius.

Per naktį iš ketvirtadienio į penktadienio vykusius susirėmimus, palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio Judėjimo teigimu, buvo sužaloti mažiausiai 105 žmonės, o 20 iš jų buvo hospitalizuoti. Izraelio policija pranešė apie 20 sužeistų pareigūnų.

Ketvirtadienį policijai uždraudus patekti į kai kurias populiarias palestiniečių susibūrimų po Ramadano dienos pasninko vietas, prie vieno įėjimų į Senamiestį prasiveržė smurtas.

Įtampą pakurstė kraštutinių dešiniųjų pažiūrų žydai, kiek anksčiau per demonstraciją skandavę „mirtis arabams“.

„Mes užtikrintame tikėjimo laisvę ... visiems Jeruzalės gyventojams ir lankytojams“, – pareiškė B.Netanyahu.

Izraelio sąjungininkas Vašingtonas, kuris prie JAV vairo stojus Joe Bidenui atnaujino pagalbą palestiniečiams ir pažadėjo stengtis, kad Artimųjų Rytų konfliktą būtų siekiama užbaigti dviejų valstybių sprendiniu, penktadienį pareiškė esantis „labai susirūpinęs“ dėl smurto eskalavimo Jeruzalėje.

„Ekstremistų protestuotojų, skanduojančių neapykantą ir smurtą kurstančius šūkius, retorika turi būti griežtai atmesta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos taip pat paragino laikytis rimties.

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso biuras pasmerkė „vis stiprėjantį kurstymą, kurį organizuoja kraštutinių dešiniųjų Izraelio naujakurių grupuotės, pasisakančios už arabų žudymą“.

Pareiškime oficialioje palestiniečių naujienų agentūroje WAFA biuras ragino tarptautinę bendruomenę įsikišti, kad apsaugotų palestiniečius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius