-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JK: Irano tanklaivis bus paleistas, jei bus garantuota, kad jis neplaukia į Siriją

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas šeštadienį pareiškė, kad Gibraltare sulaikytas iraniečių tanklaivis bus paleistas, jei Teheranas garantuos, jog jis neplaukia į Siriją, taip bandydamas sušvelninti įtampą santykiuose su Iranu.
Jeremy Huntas
Jeremy Huntas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis sakė „konstruktyviai pasikalbėjęs telefonu“ su Irano diplomatijos vadovu Mohammadu Javadu Zarifu, kuris esą jį užtikrino, jog Teheranas „nesiekia eskaluoti“ įtampos tarp jųdviejų šalių.

„Užtikrinau jį, kad nerimaujame dėl naftos „Grace One“ paskirties, o ne kilmės“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J.Huntas, paminėdamas tanklaivį, kuris liepos 4 dieną buvo areštuotas prie Gibraltaro – Britanijos valdos Pirėnų pusiasalio pietuose.

Iraniečių paskelbtame pareiškime patvirtinta, kad M.J.Zarifas ir J.Huntas pasikalbėjo telefonu, ir sakoma, jog britų užsienio reikalų sekretorius pabrėžė Irano „teisę eksportuoti naftą“.

Pareiškime taip pat teigiama, jog Teheranas tikisi, kad po tyrimo Gibraltare „iraniečių tanklaivis bus greitai paleistas“.

JAV pareigūnai sakė įtariantys, kad tanklaivis gabeno neperdirbtą naftą į Siriją, taip pažeisdamas Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos sankcijas.

J.Huntas nurodė, kad JK „po tinkamo proceso Gibraltaro teismuose sudarys sąlygas (tanklaivio) paleidimui, jei gausime garantijų, jog jis neplauks į Siriją“.

„Užsienio reikalų ministras Zarifas pasakė, kad Iranas nori išspręsti problemą ir nesiekia eskaluoti (įtampos)", – pridūrė britų diplomatijos vadovas.

Teherano reakcija į laivo sulaikymą buvo pikta, o JK anksčiau šią savaitę pranešė, kad Irano kariniai laivai bandė sustabdyti vieną britų tanklaivį Hormūzo sąsiauryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius