-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 01 12 /18:51

JK ministras pirmininkas patvirtino per karantiną dalyvavęs šventėje Dauningo gatvėje

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį pripažino, kad dalyvavo per karantiną surengtame vakarėlyje Dauningo gatvėje, ir atsiprašė, bet atmetė opozicijos reikalavimus atsistatydinti.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Johnsonas parlamentui pasakė, kad milijonai britų per pirmąjį griežtą karantiną 2020 metais „paaukojo nepaprastai daug“, ir pridūrė, kad nors tas vakarėlis jam atrodė kaip darbo renginys, jis „nuoširdžiai atsiprašo“.

Pranešama, kad daugiau kaip 100 žmonių elektroniniu paštu gavo kvietimus į tą vakarėlį. Svečiai, įskaitant B.Johnsoną ir jo žmoną Carrie, esą buvo raginami „atsinešti savo gėrimų“.

Tuo metu vyriausybė paprastiems žmonėms draudė susitikti net lauke, galiojo griežti suvaržymai socialiniam bendravimui, net laidotuvėms.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Keiras Starmeris sakė, kad ministro pirmininko atsiprašymas yra „bevertis“ ir pavėluotas po ilgų „mėnesių melo ir apgaulės“.

„Ar jis dabar pasielgs garbingai ir atsistatydins? – klausė K.Starmeris, pirmą kartą pateikdamas tokį reikalavimą konservatorių lyderiui. – Ministras pirmininkas yra žmogus be gėdos.“

B.Johnsono atsistatydinimo nori net kai kurie jo paties partijos nariai, tačiau atsakydamas K.Starmeriui jis paragino visas šalis palaukti vidaus tyrimo, kurį jis pavedė atlikti aukšto rango pareigūnui, išvadų

Nuo praėjusių metų pabaigos pasigirdo virtinė kaltinimų, kad Dauningo gatvėje 2020 metais karantino metu vyko vakarėliai. Pranešimai sukėlė visuomenės pasipiktinimą, dėl kurio smuko B.Johnsono populiarumo reitingai.

Lisa Wilkie buvo priversta filmuoti paskutines savo brolio gyvenimo akimirkas COVID -19 pacientams skirtame reanimacijos skyriuje, nes dėl griežtų suvaržymų jos mama nebuvo įleista į ligoninę 2020 metų gegužę.

„Žmonės mirė laikydamiesi taisyklių, o jie laužė tas taisykles, kad galėtų išgerti vyno“, – ašarodama sakė L.Wilkie visuomeniniam transliuotojui BBC.

„Pasielgti teisingai“

Nuo pirmadienio vakaro, kai buvo nutekintas elektroniniu paštu išsiuntinėtas kvietimas, B.Johnsonas vengė šio klausimo.

Remiantis anoniminiais liudininkais, kuriuos cituoja žiniasklaida, B.Johsnonas ir jo sutuoktinė Carrie dalyvavo tokiame renginyje, tokiu elgesiu supykdydami net kai kuriuos partijos kolegas.

„Jeigu ministras pirmininkas sąmoningai dalyvavo vakarėlyje, nesuprantu, kaip jis gali išsilaikyti (poste), kai priėmė (ministrų) atsistatydinimus už daug mažesnius nusižengimus“, – anksčiau Konservatorių partijos narys Nigelas Millsas sakė BBC.

Britų žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose skelbiama daug žmonių atsiminimų apie tai, kaip jie laikėsi taisyklių, net jei COVID-19 sirgdavo ar nuo šios ligos mirdavo jų giminaičiai ir draugai.

Policija to metu skirdavo baudas taisykles pažeidusiems žmonėms ir turėjo galimybę patraukti atsakomybėn smarkiai ar pakartotinai nusižengusius asmenis.

Hannah Brady, kurios tėvo mirties liudijimas datuotas 2020 metų gegužės 20 diena, drauge su kitomis netekčių patyrusiomis šeimomis, su kuriomis B.Johnsonas susitiko asmeniškai, parašė atvirą laišką, raginantį premjerą „pasielgti teisingai“ ir paaiškinti, kas įvyko.

„Netenka torių paramos“

Pasiaiškinimo reikalavo net torius ir B.Johsnoną paprastai palaikančių laikraščių antraštės.

„Ar partijai (ateis) galas dėl ministro pirmininko“, – klausė labiausiai perkamas laikraštis „Daily Mail“.

„Johnsonas netenka torių paramos“, – skelbė „Daily Telegraph“.

B.Johnsonas tikėjosi naujus metus pradėti iš naujo, praeityje palikęs visus kaltinimus dėl karantino taisykles laužančių vakarėlių, kronizmo ir korupcijos, prisidėjusius prie skaudaus torių pralaimėjimo prieš Kalėdas vykusiuose papildomuose rinkimuose.

Londono policija pranešė bendraujanti su vyriausybės kanceliarija dėl 2020 metų gegužę B.Johnsono rezidencijos ir biuro Dauningo gatvėje sode įvykusio susibūrimo, galinčio nulemti rimtesnį, baudžiamąjį tyrimą.

Panašu, kad užsitęsęs skandalas konservatorių įstatymų leidėjams darosi vis labiau nepakenčiamas.

„Kaip pasiteisinsite dėl to, dėl ko pasiteisinti neįmanoma? Jūs negalite!“, – trečiadienį parašė torių parlamentaras Christianas Wakefordas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Tai yra gėdinga, o dar blogiau – tai dar labiau griauna pasitikėjimą politika, kuris ir taip žemas“, – rašė konservatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius