-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 04 /23:56

B.Johnsonas pralaimėjo abu balsavimus: JK parlamentarai pritarė „Brexit“ termino atidėjimui, atmetė pirmalaikių rinkimų siūlymą

Premjeras Borisas Johnsonas patyrė dvigubą pralaimėjimą, skelbia BBC. Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai trečiadienį 29 balsų persvara pritarė teisės akto projektui, kuris įpareigotų premjerą Borisą Johnsoną siekti „Brexit“ atidėjimo, jei nepavyktų užsitikrinti išstojimo iš Europos Sąjungos su susitarimu scenarijaus. Taip pat atmestas pirmalaikių rinkimų siūlymas.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jo siūlymas surengti pirmalaikius rinkimus spalio 15-ąją, buvo atmestas. Už rinkimus balsavo 298 parlamentarai, 56 buvo prieš.

Anksčiau skelbta, kad Bendruomenių Rūmai 329 balsais prieš 300 pritarė įstatymo projektui, pagal kurį „Brexit“ gali būti atidėtas trims mėnesiams – iki kitų metų sausio 31-osios.

Vėliau trečiadienį parlamentarai turės dėl šio teisės akto balsuoti dar kartą, bet prognozuojama, kad rezultatas bus panašus.

Po to balsavimo įstatymą turės patvirtinti Lordų Rūmai.

Kiek anksčiau B.Johnsonas perspėjo, kad sušauks pirmalaikius rinkimus spalio 15-ąją, jei bus priimtas minimas teisės aktas. Premjeras tvirtina, kad JK privalo palikti ES spalio 31-ąją, kaip ir planuota, net jei tai tektų padaryti neturint „skyrybų“ sutarties.

VIDEO: Trys B.Johnsono pralaimėjimai per dvi dienas: pritarta„Brexit“ atidėjimui, atmestas pirmalaikių rinkimų siūlymas

„Niekada to neleisiu“, – sakė jis parlamentarams apie „Brexit“ nukėlimo planus.

Tačiau jo vyriausybė patyrė pralaimėjimą ir jau pateikė prašymą surengti parlamente dar vieną balsavimą vėliau trečiadienį, siūlydama sušaukti pirmalaikius rinkimus prieš paskutinį ES viršūnių susitikimą prieš „Brexit“. Bendrijos lyderiai Briuselyje rinksis spalio 17–18 dienomis.

Tačiau opozicinė Leiboristų partija veikiausiai neparems šio siūlymo. Kad jis būtų priimtas, reikia bent dviejų trečdalių parlamentarų palaikymo.

Išvakarėse parlamentarai pasipriešino vyriausybei per pirmąjį balsavimą dėl minėto teisės akto.

328 balsais, įskaitant 21 konservatoriaus, kurie atsuko nugarą B. Johnsonui, balsus, buvo atvertas kelias premjero oponentams trečiadienį pateikti įstatymo projektą, kuriuo siekiama neleisti JK spalio 31 dieną išstoti iš ES be „skyrybų“ sutarties.

Premjeras pašalino iš partijos būrį įstatymų leidėjų, tarp jų kelis buvusius ministrus, balsavusius prieš vyriausybės „Brexit“ strategiją, ir šešias savaites dirbanti jo vyriausybė neteko daugumos palaikymo parlamente.

Laiko blokuoti šalies išstojimą iš ES be sutarties lieka vis mažiau. B.Johnsonas praėjusią savaitę apsukriai pasiekė, kad jo politiniai oponentai turėtų dar mažiau laiko: užsitikrino karalienės Elizabeth II leidimą įšaldyti parlamento darbą nuo rugsėjo vidurio iki spalio 14 dienos, kai liks vos dvi savaitės iki numatytos „Brexit“ datos.

Šis sprendimas supurtė JK politinę areną ir įsiutino proeuropietiškus bei „Brexit“ be sutarties scenarijui nepritariančius įstatymų leidėjus.

B.Johnsono oponentai norėjo užblokuoti tą jo sprendimą teisme Škotijoje, bet anksčiau trečiadienį teisėjas priėmė ministrui pirmininkui palankų sprendimą, pripažindamas, kad jis gali įšaldyti parlamento darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius