Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 13 /2019 03 14

JK parlamentas atmetė „Brexit“ be sutarties scenarijų: balsuos dėl skyrybų atidėjimo

Jungtinės Karalystės parlamentarai blokavo išstojimo iš Europos Sąjungos be sutarties scenarijų: už kietąjį „Brexit“ balsavo 321 parlamentaras, prieš – 278. Ketvirtadienį Bendruomenių Rūmuose laukia dar vienas svarbus balsavimas: ar kreiptis į Bendriją, kad skyrybos būtų atidėtos.
Theresa May
Theresa May / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Chaotiškas parlamento posėdis dar kartą pademonstravo didelį įstatymų leidėjų susiskaldymą „Brexit“ klausimu, praėjus beveik trejiems metams po referendumo, per kurį buvo nubalsuota už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES.

Kalbėdama Bendruomenių Rūmuose Th.May sakė, kad šių balsavimų „logiška pasekmė“ – jog parlamentarai dabar turės nuspręsti, ar jie nori atidėti „Brexit“.

Tačiau ji teigė, kad ES trumpam atidėjimui pritartų tik tuo atveju, jeigu parlamentas patvirtintų vyriausybės suderintą „Brexit“ susitarimą. Priešingu atveju „reikės daug ilgesnio pratęsimo“, perspėjo Th.May.

Antradienį parlamentarai triuškinančiu balsų skirtumu atmetė Th.May ir Briuselio susiderėtą išstojimo sutarties projektą: prieš balsavo 391 parlamentaras, už – 242.

Kas toliau?

Parlamentarai ketvirtadienį spręs, ar prašyti Europos Sąjungos, kad JK išstojimas iš Bendrijos būtų atidėtas. Jei bus nubalsuota prieš, Londono ir Briuselio skyrybos nesudarius jokios sutarties įvyks jau kovo 29 dieną.

Parlamentarams pasisakius už išstojimo atidėjimą, Th.May kreipsis į Briuselį. Toks britų prašymas bus įgyvendintas tik tuo atveju, jei už jį pasisakys visos 27 ES narės.

15min kalbinto politologo manymu, Bendrija sutiks tai padaryti – nenorės suteikti preteksto tiems, kurie ją kritikuoja dėl nelankstumo. Vis dėlto, nepanašu, kad atidėjus „Brexit“ greitu metu būtų rasta išeitis iš šios aklavietės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

ES šalių lyderiai kovo 21–22 dienomis susitiks Briuselyje – būtent tuomet jie galėtų balsuoti dėl „Brexit“ nukėlimo.

JK vyriausybės pasiūlyme dėl ketvirtadienio balsavimo sakoma, jog jeigu įstatymų leidėjai iki kovo 20-osios – likus parai iki ES viršūnių susitikimo pradžios – iš trečio karto pritartų Th.May „Brexit“ sutarčiai, tuomet ji prašytų Bendrijos trumpam atidėti išstojimą, kad sutartis galėtų būti ratifikuota. Tuomet Londono ir Briuselio skyrybos greičiausiai būtų atidėtos iki birželio 30 dienos.

„Jeigu jis (parlamentas) nepanorės ateinančiomis dienomis paremti sutarties ir jeigu jis nepanorės paremti pasitraukimo be sutarties kovo 29 dieną, tuomet jis duos žinią, jog reikės daug ilgesnio pratęsimo“, – sakė Th.May.

Tiesa, vyriausiasis bloko „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier trečiadienį įspėjo, kad prieš ES balsuojant dėl skyrybų atidėjimo, Jungtinė Karalystė privalo atskleisti planus, kaip ketina gauti parlamentarų pritarimą susitarimo projektui.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Michelis Barnier
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Michelis Barnier

Jei britai nesusitars dėl Th.May sutarties projekto, o Bendrija nuspręs skyrybas nukelti trumpam laikotarpiui, „Brexit“ bus atidėtas. Šiuo metu kalbama apie skyrybų nukėlimą iki gegužės pabaigoje numatytų rinkimų į Europos Parlamentą.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Brexit“ atidėjimo atveju britams gali tekti rinkti atstovus į Europos Parlamentą

Vis dėlto, jei ES pareikalaus skyrybas atidėti ilgesniam laikotarpiui, šis klausimas vėl grįš į Jungtinės Karalystės parlamentą.

Britų parlamentarams tarus „taip“, „Brexit“ bus atidėtas laikotarpiui, dėl kurio susitars Londonas ir Briuselis. Priešingu atveju sunku prognozuoti skyrybų scenarijų: galbūt bus surengtas dar vienas referendumas, pasitraukiama be sutarties ar trečią kartą balsuojama dėl Th.May sutarties projekto.

Sausio viduryje vykusio balsavimo metu Th.May sutartis buvo sutriuškinta dar didesniu balsų skirtumu nei antradienį: prieš balsavo 432 parlamentarai, už – 202.

Žvilgsnis nuo prarajos krašto

Londono Sičio finansų rajono politikos vadovė Catherine McGuinness sakė, kad Britanijos verslas „žvelgia žemyn nuo prarajos krašto“.

Nesusikalbėjimas Londone taip pat sukėlė didelį nusivylimą Briuselyje. ES lyderiai perspėja, kad negalės pritarti siūlymui atidėti „Brexit“, jeigu britų parlamentas aiškiai nepasakys, ko nori.

„Kam turėtume pratęsti derybas? Kokiu tikslu?“ – prieš balsavimą Londone ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier sakė Europos Parlamente.

Th.May sprendimas vėl pateikti balsavimui sutartį, kurią kritikai yra pavadinę „nebegyva“, tikriausiai supykdys daugelį įstatymų leidėjų.

Tačiau Europos Komisijos atstovė sakė: „Yra tik du būdai palikti ES: su sutartimi arba be jos. ES pasiruošusi abiems.“

„Sutarėme su premjere dėl sutarties, ir ES pasiruošusi ją pasirašyti“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius