Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK parlamentas pritarė siūlymui ištirti, ar B.Johnsonas melavo parlamentui

Jungtinės Karalystės parlamentarai sutiko, kad būtų pradėtas tyrimas dėl to, ar premjeras Borisas Johnsonas melavo parlamentui dėl karantino taisykles pažeidusių vakarėlių Dauningo gatvėje. Po visą dieną užtrukusių diskusijų, per kurias kai kurie B.Johnsono bendrapartiečiai reikalavo jo atsistatydinimo dėl vakarėlių skandalo, įstatymų leidėjai pritarė šiai iniciatyvai, nesulaukę jokio pasipriešinimo iš vyriausybės.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sąmoningas parlamento klaidinimas yra vyriausybės ministrų elgesio kodekso pažeidimas, dėl kurio, kaip numato kodeksas, turėtų būti atsistatydinta. Tačiau B.Johnsonas, kuris šiuo metu vieši Indijoje, tvirtina, kad nesitrauks iš pareigų.

Londono policija praėjusią savaitę pranešė, kad B.Johnsonui ir kitiems asmenims skyrė baudų už jų dalyvavimą viename gimtadienio vakarėlyje Dauningo gatvės vyriausybės komplekse 2020 metų birželio 19 dieną. Dėl šios jam skirtos baudos B.Johsonas tapo pirmuoju britų premjeru, kuris pažeidė įstatymą vadovaudamas vyriausybei.

Minėto gimtadienio vakarėlio metu Britanijoje buvo draudžiami daugiau nei dviejų asmenų susibūrimai, siekiant pažaboti koronaviruso plitimą.

57 metų ministras pirmininkas iš pradžių neigė, kad komplekse, kur jis gyvena ir dirba, kokie nors renginiai vyko pažeidžiant karantino taisykles. Jis ne kartą tvirtino, kad pats nesielgė netinkamai.

Antradienį B.Johnsonas pareiškė, kad Britanijos visuomenė „turėjo teisę tikėtis geresnių rezultatų iš savo ministro pirmininko“, ir atsiprašė.

Bauda premjerui buvo skirta jam nesugebėjus deramai paaiškinti, kodėl jis atrodo dalyvavęs kai kuriuose vakarėliuose, kai jo vyriausybė visuomenei tokius dalykus draudė.

Parlamento privilegijų komitetas tyrimą pradės, kai Londono policija baigs savo tyrimą ir bus paskelbta visa vidinė ataskaita dėl šio reikalo.

Per debatus prieš balsavimą keli B.Johnsono bendrapartiečiai toriai pasmerkė premjero elgesį bei nurodė, kad jo nebepalaiko.

Be kita ko, atsistatydino vienas jaunesnysis ministras, o įtakingas torių įstatymų leidėjas Markas Harperis anksčiau šią savaitę parlamente pareiškė, kad B. Johnsonas „nebevertas“ būti premjeru.

Ketvirtadienį parlamento narys toris Steve'as Bakeris jam pritarė, sakydamas, kad B. Johnsono „jau seniai nebeturėtų būti“ premjero poste, ir pareiškė, kad palaikys tyrimą.

Kitas konservatorius Williamas Wraggas taip pat pritarė tyrimui ir pažymėjo, kad Bendruomenių Rūmai „gali būti pantomima, farsas, didžiulis nuobodulys“, tačiau „jie visada turėtų būti pakankamai sąžiningi“.

Toris Anthony Mangnallas sakė, kad negali atleisti B.Johnsonui už „Bendruomenių Rūmų klaidinimą“.

B.Johnsonas Indijoje žurnalistams sakė neketinantis trauktis ir norintis dalyvauti kituose visuotiniuose rinkimuose, kurie turėtų įvykti ne vėliau kaip 2025-ųjų sausį.

„Suprantu žmonių jausmus“, – sakė jis „Sky News“.

Tačiau apie pasitraukimą jis sakė: „Nemanau, kad tai būtų teisinga. Aš esu pasiryžęs užtikrinti, kad mes ir toliau vykdytume savo darbotvarkę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius