Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 03 12 /23:02

JK parlamentas vėl atmetė Theresos May „Brexit“ sutarties projektą: kas toliau?

Jungtinės Karalystės parlamentas vėl atmetė premjerės Theresos May „Brexit“ sutarties projektą. Prieš balsavo 391, už – 242 parlamentarai. Dar prieš balsavimą Th.May įspėjo, kad jeigu šiandien nebus pritarta susitarimui su Briuseliu dėl „Brexit“, šalis gali ir nebeišstoti iš Europos Sąjungos.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sausio viduryje JK parlamentas triuškinančiu balsų skirtumu taip pat atmetė Th.May ir Briuselio susiderėtą „Brexit“ sutarties projektą: 202 parlamentarai balsavo už, 432 – prieš.

Užkimusi Th.May prieš balsavimą ragino įstatymų leidėjus išvengti „ekonominio šoko“, kurį sukeltų išstojimas be jokio susitarimo.

Ji taip pat perspėjo euroskeptikus, kurių daugelis visą savo politinę karjerą agitavo už pasitraukimą iš ES, jog atmetus „Brexit“ sutartį gali žlugti visas šis procesas.

„Jeigu šis siūlymas šį vakarą nebūtų priimtas, jeigu sutartis nebus priimta, tuomet „Brexit“ gali būti prarastas“, – įspėjo premjerė.

Parlamentarams nubalsavus prieš sutarties projektą, Th.May ryžtingai pareiškė toliau kovosianti. Jis pridūrė „iš pagrindų“ atmetanti balsavimo rezultatą.

„Sutartis, kurią esame susiderėję, yra geriausia ir, išties, vienintelė sutartis“, – premjerė sakė nuščiuvusiam parlamentui tuojau po balsavimo.

Th.May pažadėjo leisti parlamentarams trečiadienį balsuoti dėl galimybės išstoti be jokio susitarimo. Jeigu tokia galimybė būtų atmesta, ketvirtadienį būtų sprendžiama, ar reikia kreiptis į ES atidėti išstojimo datą.

Ji sakė, kad nubalsavus pratęsti procesą parlamento laukia „nepavydėtini pasirinkimai“, pavyzdžiui, tikimybė, kad „Brexit“ bus apskritai atšauktas, kad bus inicijuotas antras referendumas arba bus apsispręsta išstoti su kita sutartimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Tačiau euroskeptikai įsitikinę, kad vyriausybės suderėta sutartis yra tokia bloga, kad verta rizikuoti išstoti neturint jokio plano.

„Dabar privalome rinktis, regis, sudėtingesnį kelią, bet galiausiai išsaugosiantį mūsų savigarbą“, – sakė buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas, laikomas tikėtinu Th. May įpėdiniu, jeigu premjerė nuspręstų atsistatydinti.

„Tai yra: išstoti kovo 29 dieną, kaip to reikalauja įstatymas, ir vėl tapti nepriklausoma šalimi, kuri gali pati priimti sprendimus“, – pridūrė jis.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas po balsavimo pareiškė, kad Th.May dabar turi pripažinti, kad jos vyriausybės strategija žlugo.

Jis pridūrė, kad premjerė dabar turėtų paskelbti pirmalaikius visuotinius rinkimus.

„Vyriausybė buvo dar kartą įveikta milžiniška dauguma ir privalo pripažinti, kad jos sutartis yra aiškiai nebegyva ir neturi palaikymo šiuose Rūmuose“, – J.Corbynas sakė įstatymų leidėjams.

Pasak jo, dabar išstojimo be sutarties galimybė privalo būti atmesta, ir pridūrė, kad leiboristai toliau teiks alternatyvius pasiūlymus dėl „Brexit“. Tačiau jis nepaminėjo savo partijos pažado paremti pakartotinio referendumo galimybę.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“ sutarties svarstymas britų parlamente
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“ sutarties svarstymas britų parlamente

Kas toliau?

Prieš kovo 29-ąją numatytą JK pasitraukimą iš Bendrijos parlamentarų gali laukti dar du svarbūs balsavimai.

Trečiadienį parlamentarai spręs dėl „Brexit“ be susitarimo scenarijaus. Jei jam bus pritarta, Londono ir Briuselio skyrybos įvyktų šio mėnesio pabaigoje. Tiesa, kietasis „Brexit“ turėtų itin rimtų padarinių Jungtinės Karalystės ekonomikai, šiek tiek mažiau nukentėtų kai kurios ES sudėtyje liekančios valstybės narės.

Jei trečiadienį „Brexit“ be susitarimo scenarijus bus atmestas, ketvirtadienį parlamentarai ir vėl turės priimti svarbų sprendimą – ar prašyti ES, kad išstojimas būtų atidėtas. Parlamentarams nesutikus atidėti „Brexit“, JK iš bloko išstos kovo 29-ąją be susitarimo.

Premjerė Th.May ne kartą pasisakė prieš „Brexit“ atidėjimą ar galimybę rengti antrą referendumą dėl išstojimo iš ES.

Jei „Brexit“ bus atidėtas, o „skyrybų“ data numatyta po gegužės 23–26 dienomis vyksiančių rinkimų į Europos Parlamentą (EP), Bendrijai gali kilti teisinių problemų. Remiantis ES įstatymais, savo atstovus į EP turi deleguoti visos Bendrijos narės, tarp jų ir Jungtinė Karalystė.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Brexit“ atidėjimo atveju britams gali tekti rinkti atstovus į Europos Parlamentą

„Brexit“ niekada neįvyks?

Savaitgalį su Europos Sąjungos (ES) atstovais derėjusis Th.May paskelbė užsitikrinusi „teisiškai įpareigojančių“ garantijų.

Vis dėlto, šias garantijas įvertinęs JK generalinis atornėjus Geoffrey Coxas paskelbė, kad paskutinę minutę sudaryti susitarimai „mažina riziką“, jog Jungtinė Karalystė „neribotą laiką ir ne savo noru“ turės laikytis vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės, turinčios užtikrinti, kad po „Brexit“ siena tarp Airijos Respublikos ir JK Šiaurės Airijos provincijos išliktų atvira.

Tačiau, pasak G.Coxo, „lieka nepakitusi teisinė [rizika]“, kad JK neturės teisinių priemonių atsisakyti šios priemonės be ES pritarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geoffrey Coxas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Geoffrey Coxas

Anksčiau antradienį premjerė teigė, esą jei per šį balsavimą nebus pritarta jos ir Briuselio susiderėtam „skyrybų“ sutarties projektui, JK gali apskritai niekada nebepalikti Bendrijos.

„Jei per šio vakaro balsavimą jam nebus pritarta, jei susitarimui nebus pritarta, galime netekti „Brexit“, – Th.May antradienį kalbėjo Bendruomenių Rūmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius