Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JK paskelbė sankcijas keturiems Izraelio naujakuriams Vakarų Krante

Jungtinė Karalystė pirmadienį paskelbė sankcijas keturiems Izraelio naujakuriams, kaltinamiems žmogaus teisių pažeidinėjimu prieš palestiniečius Vakarų Krante, po to, kai anksčiau šį mėnesį panašų žingsnį žengė Jungtinės Valstijos.
Vakarų Krantas
Vakarų Krantas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šie apribojimai buvo paskelbti po to, ką Londonas pavadino precedento neturinčiu ekstremistų naujakurių smurtu Vakarų Krante, kurį per pastaruosius metus vykdė kai kurie ten esančių neteisėtų Izraelio gyvenviečių ir forpostų gyventojai.

Šios sankcijos yra retas Londono ir Vašingtono žingsnis prieš izraeliečius, Gazos Ruože vykstant žydų valstybės karui su islamistų judėjimo „Hamas“ kovotojais.

Tvirta transatlantinių sąjungininkių parama Izraelio kariniams veiksmams šioje teritorijoje sulaukė griežtos kritikos tiek tarptautiniu mastu, tiek tarp jų gyventojų.

Skelbdamas apie naujus apribojimus, kuriuos sudaro turto JK įšaldymas, kelionių ir vizų išdavimo draudimai, britų užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) teigė, kad „Izraelis taip pat privalo imtis ryžtingesnių veiksmų ir sustabdyti naujakurių smurtą“.

Jis pridūrė: „Pernelyg dažnai matome, kad prisiimami įsipareigojimai ir duodami pasižadėjimai, tačiau jų nesilaikoma.“

Pasak D. Camerono, ekstremistiškai nusiteikę Izraelio naujakuriai grasina palestiniečiams, dažnai ginklu, ir „verčia juos palikti žemę, kuri teisėtai priklauso jiems“. Tokį elgesį jis pavadino neteisėtu ir nepriimtinu.

„Ekstremistai naujakuriai, taikydamiesi į palestiniečių civilius gyventojus ir juos puldinėdami, kenkia tiek izraeliečių, tiek palestiniečių saugumui ir stabilumui“, – pridūrė sekretorius.

Du iš nubaustų asmenų – Moshe Sharvitas (Mošė Šarvitas) ir Yinonas Levy (Jinonas Levis) – pastaraisiais mėnesiais naudojo fizinę agresiją, grasino šeimoms ginklu ir niokojo turtą, pranešė JK užsienio reikalų ministerija.

Pranešime nurodoma, kad jų veiksmai yra kryptingų ir apskaičiuotų pastangų išstumti palestiniečių bendruomenes dalis.

Londonas taip pat nubaudė Zvi Bar Yosefą (Zvi Bar Josefą), kuris, kaip teigiama, 2018 metais Vakarų Krante įkūrė neteisėtą forpostą, kurį vietos palestiniečių gyventojai apibūdino kaip sistemingo bauginimo ir smurto šaltinį.

Pasak ministerijos, ketvirtasis asmuo, kuriam Londonas įvedė sankcijas, Ely Federmanas (Elis Federmanas), dalyvavo keliuose incidentuose prieš palestiniečių piemenis Pietų Hebrono kalvose.

Y. Levy vieninteliam iš ketverto sankcijas taip pat taiko JAV. Vašingtonas sankcijas keturiems Izraelio naujakuriams paskelbė vasario 1 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius