Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK premjero biuras: aktyvisto užpuolimas prie kinų konsulato „kelia didelį susirūpinimą“

Pranešimas apie protestuotojo sumušimą Kinijos konsulato teritorijoje šiauriniame Anglijos Mančesterio mieste kelia „didelį susirūpinimą“, pirmadienį pareiškė Jungtinės Karalystės ministrės pirmininkės atstovas.
Incidentas prie Kinijos konsulato Mančesteryje
Incidentas prie Kinijos konsulato Mančesteryje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Akivaizdu, kad šie pranešimai kelia didelį susirūpinimą“, – žurnalistams sakė atstovas spaudai ir pridūrė, kad būtų „netinkama“ komentuoti, kol vyksta policijos tyrimas.

Pirmadienį JK policija paskelbė, kad vykdo tyrimą dėl pranešimo apie Honkongo prodemokratiško protestuotojo sumušimą Kinijos konsulato teritorijoje Mančesteryje, šiaurės Anglijoje.

Socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip žilaplaukis vyriškis su kauke spardo ir nuplėšia protestuotojų transparantus, o prie konsulato vartų įvyksta grumtynės.

Pro vartus matyti, kaip grupė vyrų muša ant žemės gulintį vyrą, o žilaplaukis vyras stovėjo ir žiūrėjo. Netrukus įsikišo policija ir nutraukė muštynes.

Transliuotojas BBC pranešė, kad aktyvistas iš Honkongo Bobas sakė, jog jį užpuolė iš konsulato išėję nenustatyti vyrai.

„Jie įtempė mane į vidų. Jie mane sumušė“, – teigė jis kanalui po incidento, įvykusio sekmadienį.

Didžiojo Mančesterio policija pranešė, kad „žino apie incidentą, įvykusį sekmadienį apie 15 val. (17 val. Lietuvos laiku) prie Kinijos konsulato Mančesteryje“.

Policija teigė, jog pareigūnai „nedelsdami sureagavo, kad (užglaistytų) situaciją“.

Ji nurodė atliekanti „tyrimą,.. kad išsiaiškintų visas aplinkybes“.

Protestas įvyko tuo metu, kai Kinijoje prasidėjo kas penkerius metus vykstantis Komunistų partijos kongresas.

Sekmadienį sakydamas kalbą Kinijos prezidentas Xi Jinpingas pasidžiaugė, kad, nuslopinus prodemokratinius protestus, Honkonge įvyko „svarbus perėjimas nuo chaoso prie valdymo“.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas sakė naujienų agentūrai AFP: „Mes nežinome apie jūsų aprašytą situaciją.“

Jis tvirtino, kad ambasada ir konsulatai JK „visą laiką laikėsi priimančiosios šalies įstatymų“.

Keletas JK politikų pasmerkė smurto panaudojimą prieš protestuotoją.

Naujai paskirta parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Alicia Kearns platformoje „Twitter“ parašė, kad vidaus ir užsienio reikalų sekretoriai Suella Braverman ir Jamesas Cleverly „turi skubiai atlikti tyrimą“.

Kinijos komunistų partija „neperkels savo protestuotojų mušimo ir žodžio laisvės atėmimo į Britanijos gatves“, rašė ji.

Įtakingas buvęs torių lyderis Iainas Duncanas Smithas „Twitter“ parašė, kad vyriausybė turi „pareikalauti iš Kinijos ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje visiško atsiprašymo“.

Tuo metu parlamento narys iš Mančesterio Andrew Gwynne'as iš pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos sakė: „Britų vyriausybė turi skubiai išsikviesti Kinijos ambasadorių, kad jis atsakytų už šį smurto aktą.“

Į Jungtinę Karalystę pabėgęs Honkongo aktyvistas Nathanas Law „Twitter“ rašė: „Jei atsakingi konsulato darbuotojai nebus patraukti atsakomybėn, Honkongo gyventojai gyvens baimėje, kad bus pagrobti ir persekiojami.“

Jis paragino J.Cleverly ir S.Braverman „imtis tyrimo ir apsaugoti mūsų bendruomenę bei žmones JK“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius