Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 21 /16:39

JK sako, kad ES sunkina „Brexit“ derybas, Briuselis nusivylęs dėl pažangos stygiaus

Jungtinė Karalystė penktadienį apkaltino Europos Sąjungą stabdant pažangą derybose dėl prekybos po „Brexit“ susitarimo, kurių septintasis ratas baigėsi be rezultatų.
Britai švenčia išstojimą iš Europos Sąjungos
Britai švenčia išstojimą iš Europos Sąjungos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Londono vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas sakė, jog Briuselio reikalavimas sutikti su ES valstybės pagalbos ir žvejybos politika prieš pereinant prie kitų sričių „be reikalo apsunkino pažangą“.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier savo ruožtu penktadienį išreiškė susirūpinimą ir „nusivylimą“ dėl pažangos trūkumo per naujausią derybų ratą.

„Tie, kas tikėjosi, kad derybos šią savaitę sparčiai judės į priekį, bus nusivylę“, – žurnalistams sakė M.Barnier, Briuselyje pasibaigus septintajam derybų ratui.

„Ir, deja, jei atvirai, aš taip pat nusivylęs, susirūpinęs ir nustebęs“, – pridūrė jis.

„Šią savaitę pernelyg dažnai atrodydavo, tarsi eitume atgal, o ne į priekį, – sakė M.Barnier. – Šiuo etapu JK ir Europos Sąjungos susitarimas atrodo mažai tikėtinas.“

„Paprasčiausiai nesuprantu, kodėl mes švaistome brangų laiką“, – pridūrė jis.

JK iš ES išstojo sausį, praėjus beveik ketveriems metams po istorinio referendumo, kuriame britai nedidele persvara nusprendė nutraukti kone 50 metų trukusią narystę bloke.

Tačiau ES taisyklės JK varžo iki šių metų pabaigos, kol abi šalys bando susitarti dėl būsimų savo santykių sąlygų.

D.Frostas pakartojo galvojantis, kad susitarimas vis dar įmanomas ir yra Britanijos tikslas, tačiau perspėjo: „Aišku, kad jį nebus lengva pasiekti.“

Naujausios derybos buvo „naudingos, bet pažangos mažai“, pridūrė jis ir akcentavo senus nesutarimus dėl konkurencijos taisyklių ir žvejybos teisių.

„ES vis dar reikalauja, kad mes sutiktume ne tik su tęstinumu dėl ES valstybės pagalbos ir žvejybos politikos, bet ir su tuo, kad dėl šito turi būti sutarta prieš bet kokį tolesnį esminį darbą bet kurioje kitoje derybų srityje, taip pat ir dėl teisinių tekstų“, – sakoma jo pareiškime.

„Tai be reikalo apsunkina pažangą“, – pabrėžė jis.

Laiko šalims pasiekti susitarimą lieka vis mažiau, turint omenyje, kad susitarimą ir teisinius tekstus dar turės išstudijuoti valstybės narės ir ratifikuoti Europos Parlamentas.

Kitas derybų ratas turi būti surengtas Londone rugsėjo 7-ąją prasidėsiančią savaitę. JK pareigūnai numato, kad spalio 15–16 dienomis planuojamas ES viršūnių susitikimas bus terminas susitarimui pasiekti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius